FC Emmen toont beterschap, maar schiet niets op met punt

12 december 2020, 21:05   Bijgewerkt: 12 december 2020, 22:00

FC Emmen is er zaterdagavond niet in geslaagd dichterbij degradatieconcurrent ADO Den Haag te komen. Na een matige eerste helft, waarin het Vincente Besuijen al snel zag scoren, rechtte de ploeg van Dick Lukkien in de tweede helft wél de rug. Het domineerde en kwam via Miguel Araujo verdiend op 1-1. Het ontbrak Emmen vervolgens aan absolute stootkracht om de wedstrijd helemaal naar zich toe te trekken.

FC Emmen – ADO Den Haag was het duel tussen de nummers achttien en zeventien van de competitie: een degradatiekraker pur sang. Dat het met beide ploegen beter moet is een understatement. FC Emmen is al geruime tijd de bezitter van de rode lantaarn en won nog geen wedstrijd. Bij ADO kon men al wel de eerste overwinning noteren, maar het veldspel is niet bepaald om over naar huis te schrijven - al gaat het onder Ruud Brood wel iets beter. Met zes punten uit elf wedstrijden (drie meer dan Emmen) bivakkeert het desondanks in de gevarenzone.

FC Emmen kon derhalve direct flink aan de bak en een groep supporters vond dat hun ploeg wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Buiten het stadion werden fakkels ontstoken en vuurwerk afgestoken. Dat zorgde voor de nodige rookontwikkeling waardoor arbiter Jeroen Manschot de wedstrijd noodgedwongen stillegde: het zicht was nihil geworden. Dat gaf Emmen-trainer Lukkien wellicht de gelegenheid om zijn ploeg scherper te krijgen.

Na de hervatting had Emmen weliswaar veelvuldig de bal, maar van het stichten van direct gevaar was bepaald geen sprake. Alleen Michael de Leeuw (schot uit een moeilijke hoek) en Glenn Bijl (vrije trap) waren dichtbij een treffer. ADO hield vrij gemakkelijk stand in het restant van de eerste helft, maar verscheen zelf ook slechts sporadisch in het Emmense strafschopgebied. Het koesterde nog altijd wel de 0-1 voorsprong.

De thuisploeg moest dus in de tweede helft actie ondernemen om een resultaat te halen in deze zeer belangrijke wedstrijd. Al snel was De Leeuw dichtbij de gelijkmaker. Met een bekeken balletje trachtte hij ADO-goalie Koopmans te verschalken, maar hij raakte de lat. Niet lang daarna kopte Bijl in kansrijke positie over. FC Emmen drong aan en was ook via Bijl en Sergio Pena dicht bij ee goal: bij beide schoten was Koopmans goed bij de les.

Het wachten was echter op de gelijkmaker en die kwam er voor het elftal van Lukkien dan ook. De ADO-defensie liet Aurajo helemaal vrij in het strafschopgebied en dat was dodelijk. De verdediger kon zo ongehinderd binnenkoppen (1-1). Zo herstelde Emmen de schade en was er nog veel tijd over voor meer. Van het felle aanvalsspel was inmiddels iets minder over maar alsnog zocht Emmen vaak de aanval. Dat leidde echter niet meer tot échte kansen, wat al langer het geval was bij ADO Den Haag.

De thuisploeg moest het dus doen met een 1-1 gelijkspel en slechts één puntje. Dat zet geen zoden aan de dijk voor de geplaagde ploeg van Lukkien, dat nu blijft steken op de laatste plaats met drie punten uit twaalf wedstrijden. Wel gaf het veldspel eindelijk weer eens iets van vertrouwen, maar het gat met ADO, dat zeventiende blijft, is dus nog altijd drie punten.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Emmen: Felix Wiedwald 6; Ricardo van Rhijn 6 (72. Donis Avdijaj 5.5), Nick Bakker 6 (82. Keziah Veendorp -), Miguel Araujo 6.5, Caner Cavlan 6; Hilal Ben Moussa 5.5 (46. Lucas Bernadou 5.5), Nicolas Laursen 5.5 (86. Anco Jansen -), Glenn Bijl 6; Michael de Leeuw 6, Sergio Pena 6, Marko Kolar 5.5 (86. Michael Chacon -)

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 7; Milan van Ewijk 6, Dario Del Fabro 6, Boy Kemper 6, Lassana Faye 6; Pascu 6, Bilal Ould-Chikh 6 (67. Andrei Ratiu 5.5), Kees de Boer 6 (67. Dante Rigo 5.5); Vincente Besuijen 6.5 (90+2 Amar Catic -), Michiel Kramer 5.5 (59. Nikos Karelis 5.5), Ricardo Kishna 6 (59. Samy Bourard 5.5)

Man of the match: Vincente Besuijen

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.