Webó blikt terug op racismerel: "Ik heb slaappillen gekregen"

Webó blikt terug op racismerel: "Ik heb slaappillen gekregen"

11 december 2020 – Ongewild werd Pierre Webó afgelopen dinsdagavond het middelpunt van de belangstelling bij de Champions League-ontmoeting tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir. Als assistent van laatstgenoemde club maakte hij opmerkingen richting de vierde man, die hem vervolgens racistisch bejegende. De vierde official noemde Webó 'die zwarte'. De Kameroener hield een dubbel gevoel over aan de week.

Voor Webó waren het de meest krankzinnige dagen uit zijn leven. "Ik denk dat er een tijdperk vóór 8 december en een tijdperk erna is", vertelt de ex-aanvaller in gesprek met de BBC. "Dit zal herinnerd worden. Ik hoop dat mensen zich niet focussen op mij, want het zou jammer zijn als ik hierom herinnerd zou worden. Ik schaam me ervoor om eerlijk te zijn."

Het ging Webó ook niet in de koude kleren zitten. "Het is heel stressvol. Ik heb van de dokter slaappillen gekregen", vertelt hij openhartig. "Ik denk dat er iets moet gebeuren bij de UEFA. Het belangrijkste voor mij is de solidariteit van de spelers die inzien: wow, dit kan opnieuw gebeuren op het voetbalveld. Ik ben de controle niet verloren, maar ik was heel boos en verdrietig over de situatie. Ik zei: 'Waarom, waarom ik?'"

De spelers van Basaksehir én PSG stonden in ieder geval lijnrecht achter de assistent en weigerden de wedstrijd te hervatten met de volgens hen racistische arbitrage. Daarom werd het duel een dag later hervat, onder leiding van Danny Makkelie. Paris Saint-Germain walste uiteindelijk met 5-0 over de Turken heen.

gerelateerd