Roemenen nemen afstand van Coltescu, arbiter zegt 'sorry'

9 december 2020, 12:47   Bijgewerkt: 9 december 2020, 13:41

Vanuit Roemenië zijn er excuses gekomen voor de racistische uitingen die vierde official vierde official Sebastian Coltescu heeft gemaakt dinsdagavond richting Istanbul Basaksehir-staflid Pierre Webó. Er ontstond terecht een flinke rel na de opmerking en de wedstrijd werd zelfs gestaakt. Vanuit zijn thuisland wordt het gedrag van de leidsman ook hard veroordeeld. Inmiddels kwam hij zelf ook met een verklaring via Twitter. 

"Wij nemen afstand van alle racistische, xenofobe of discriminerende teksten", sprak Ionut Stroe, minister van sport in Roemenië over het incident. "Ik bied hierbij mijn excuses aan namens de gehele Roemeense sportwereld voor dit incident." Stroe liet bovendien duidelijk weten dat Roemenië zich als land niet herkent in de uiting van Coltescu.

Ook de Roemeense voetbalbond FRF sprak zich uit tegen het voorval. 'We nemen afstand van welke vorm van racisme', liet het weten in een officieel statement. Wel wilde de voetbalbond het oordeel van de UEFA afwachten, voordat het een oordeel velde over wat er moet gebeuren met de arbiter van dienst, die bij de gestaakte wedstrijd als vierde man fungeerde. Ook de Franse voetbalbond sprak haar afschuw uit over de actie van Coltescu en riep op tot actie. 

Lees ook: UEFA laat Makkelie gestaakte wedstrijd PSG-Istanbul BB fluiten

Ook (oud-)spelers spreken zich uit

Via de sociale media stroomden de steunbetuigingen ook binnen aan het adres van de spelers van Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, die besloten om niet verder te spelen. Nigel de Jong was tegenover BeIN Sports ook heel helder. "Als Coltescu na onderzoek schuldig wordt bevonden, dan kan hij alleen maar levenslang worden geschorst. Dat is het enige juiste statement dat kan worden gemaakt", vond de oud-Ajacied. Wel moet volgens hem ook zijn kant van het verhaal worden gehoord, voor de UEFA tot een oordeel komt.

Via diverse social media-kanalen deelden spelers beelden met statements tegen racisme, onder wie Neymar. Zelf reageerde de scheidrechter woensdagochtend óók op het voorval en zegt dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd. 'Racisme was nooit mijn intentie. Soms worden woorden in een omgeving niet goed uitgedrukt over verkeerd begrepen. In de naam van de UEFA Champions League bied ik mijn excuses aan.'

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen