Ook PSV morst punten na knotsgekke slotfase in Heerenveen

6 december 2020, 18:49   Bijgewerkt: 6 december 2020, 18:56

PSV heeft voor het negende seizoen op rij in competitieverband punten gemorst in Heerenveen. De Eindhovenaren waren voor rust oppermachtig en kwamen op voorsprong via Mario Götze, maar speelden na rust weinig meer klaar. De Friezen profiteerden daarvan en bogen de achterstand aanvankelijk om, maar zagen de Eindhovenaren in blessuretijd alsnog langszij komen: 2-2. Desondanks profiteert PSV niet maximaal van het puntenverlies van de andere concurrenten.

De twee ploegen uit het linkerrijtje maakten er vanaf de eerste minuut een aantrekkelijk duel van. De eerste mogelijkheid was voor de thuisploeg, Yvon Mvogo redde prima op een schot van Henk Veerman. Direct daarna grepen de Eindhovenaren het heft in handen. Meer dan regelmatig trachtten de Brabanders via de vleugels gevaarlijk te worden, maar tot écht grote kansen leidde dat lange tijd niet.

Heerenveen-doelman Erwin Mulder moest feitelijk pas na een kleine twintig minuten voor het eerst in actie komen. Dat gebeurde nadat Ibrahim Sangaré vanuit de tweede lijn een schot loste. Tegen de verhouding in kwam Heerenveen niet veel later bijna op voorsprong. Na een counter uit het boekje verscheen Henk Veerman op aangeven van Mitchel van Bergen vrij voor Mvogo, die met zijn voet redding bracht.

Nadat Olivier Boscagli het met een fraaie hakbal had nagelaten om de score te openen, wist Mario Götze het net wél te vinden. Cody Gakpo toonde zich sterk aan de bal en gaf vervolgens mee op de Duitser, die Mulder met een fraai stiftje verschalkte: 0-1. Het spelbeeld veranderde na die openingstreffer niet. De Eindhovenaren hadden nog voor rust op 0-2 moeten komen, maar Gakpo werkte de bal na een fraaie aanval voor lege doel naast.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Joey Veerman nog een mogelijkheid op de gelijkmaker. Mvogo redde opnieuw prima na een hard schot, dat onderweg nog werd aangeraakt. De doelman zorgde er zodoende voor dat de terechte voorsprong mee de rust in werd genomen. Een veelzeggende statistiek onderstreepte dat: Heerenveen had in de eerste helft slechts 22 procent balbezit.

Knotsgekke slotfase

Die gelijkmaker gaf Heerenveen vleugels, want PSV kwam er nauwelijks nog aan te pas. Het verval dat de Eindhovenaren toonden was, niet voor het eerst dit seizoen, schrikbarend groot. PSV beperkte zich lange tijd tot verdedigen en kreeg tien minuten voor tijd via Mitchel van Bergen het deksel op de neus. De buitenspeler kreeg de bal aan de rechterkant, gaf Olivier Boscagli eenvoudig het nakijken en werkte de bal achter Mvogo: 2-1. De PSV-goalie zag er daarbij niet al te sterk uit.

PSV krabbelde na de achterstand enigszins op, maar Heerenveen leek het slotoffensief ogenschijnlijk moeiteloos te doorstaan. Joey Veerman kreeg zelfs een grote kans op 3-1, maar miste. Dat kwam hem, en heel Heerenveen, duur te staan, want een halve minuut later lag de bal er aan de andere kant in. Joël Piroe zorgde in extremis voor de gelijkmaker. Daarmee was het nog niet gedaan, want uit de daaropvolgende Heerenveen-aanval maakte Ibrahim Sangaré hands in het strafschopgebied. De middenvelder kreeg daarop de rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis en Heerenveen een penalty. De VAR greep echter (terecht) in: Henk Veerman bleek voorafgaand aan de situatie buitenspel te hebben gestaan. En zo voelde de puntendeling voor PSV uiteindelijk wellicht iets minder pijnlijk dan-ie in feite was.

Opstellingen en beoordelingen:*

SC Heerenveen: Erwin Mulder 6,5; Lucas Woudenberg 6, Pawel Bochniewicz 6, Jan Paul van Hecke 6,5, Sherel Floranus 6; Joey Veerman 7, Sieben Dewaele 5,5 (58. Stanislav Shopov 6), Rondey Kongolo 6,5; Mitchel van Bergen 7, Henk Veerman 7, Benjamin Nygren 6 (70. Ulysses Llanez -).

PSV: Yvon Mvogo 7; Denzel Dumfries 6,5, Jordan Teze 6, Olivier Boscagli 5,5, Philipp Max 6,5 (67. Adrian Fein 5); Mario Götze 7 (78. Richard Ledezma -), Pablo Rosario 6, Ibrahim Sangaré 6; Cody Gakpo 7 (67. Noni Madueke 5,5), Donyell Malen 6,5 (78. Joël Piroe -), Mohammed Ihattaren 6 (58. Jorrit Hendrix 5,5)

Man of the Match: Henk Veerman

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.