Aangeslagen AZ lijdt zonder Slot eerste verlies van de Eredivisie

6 december 2020, 16:25   Bijgewerkt: 6 december 2020, 16:38

AZ heeft het schokkende vertrek van Arne Slot zondag niet goed verteerd. In eigen huis ging de ploeg zonder de ontslagen coach als onherkenbaar geheel pijnlijk onderuit tegen FC Groningen (1-2) en pakte via Bruno Martins Indi en Fredrik Midtsjo ook nog eens twee rode kaarten. Daarmee komt de rollercoaster van de afgelopen dagen met een doffe knal ten einde en is de rust voorlopig nog niet terug in Alkmaar.

Slot's vervanger, Pascal Jansen, besloot een dag na zijn aanstelling weinig verrassingen door te voeren. Hij wijzigde zijn elftal echter wel op twee plaatsen. Tegen Napoli hadden Albert Gudmundsson en Zakaria Aboukhlal nog een basisplaats, maar zij zaten dit keer op de reservebank. Daarom verschenen Myron Boadu en Jesper Karlsson wel aan de aftrap. FC Groningen kwam deze week met het bericht naar buiten dat Arjen Robben dit kalenderjaar niet meer in actie komt, al maakte de routinier dit seizoen pas twee keer zijn opwachting. Danny Buijs had in Alkmaar geen plekje over voor Joël van Kaam, die werd vervangen door Tomás Suslov. De talentvolle Slowaak viel dit voetbaljaar al zes keer in en begon tegen AZ voor de eerste keer in de basis.

Na de thee verzuimde Karlsson om AZ snel in veilige haven te schieten. De buitenspeler frommelde zich handig langs Damil Dankerlui en Daniël van Kaam, maar zijn schot werd geblokt door Itakura. Daarna was vooral Groningen dreigend en de ploeg van Buijs werd in het zadel geholpen door Midtsjø. De middenvelder ging hard door op invaller Remco Balk en kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Dankerlui kreeg vrijwel direct na de rode kaart een goede kans op de gelijkmaker, maar Bizot keerde zijn inzet. Daarna had de goalie geen antwoord op pogingen van Balk en Patrick Joosten: zij raakten allebei de lat. De manschappen van Buijs bleven echter fanatiek jagen op de gelijkmaker en werden uiteindelijk ook beloond.

Een ingestudeerde hoekschop werd door Joosten voor het doel geslingerd. Daar werd de bal verlengd door Ahmed El Messaoudi, die Bizot met zijn kopbal kansloos liet. Groningen rook daarna bloed van de vermoeide Alkmaarders en nam via diezelfde El Messaoudi zelfs een voorsprong. Na een uitstekende ingreep van Azor Matusiwa kwam de bal via Joosten bij de middenvelder en dit keer vond hij de linkeronderhoek met een fraaie schuiver. Tot overmaat van ramp moest AZ de wedstrijd in de slotfase zelfs afmaken met negen man nadat ook Martins Indi zijn tweede gele kaart kreeg. De thuisploeg, bij wie Dani de wit ook nog eens geblesseerd het veld moest verlaten, probeerde het nog met de moed der wanhoop, maar de overwinning van Groningen kwam niet meer in gevaar.

AZ: Marco Bizot 6; Yukinari Suguwara 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Bruno Martins Indi 4, Owen Wijndal 5.5; Fredrik Midtsjø 4, Dani de Wit 6 (76. Ferdy Druijf -), Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 6, Myron Boadu 5, Jesper Karlsson 5 (62. Zakaria Aboukhlal 5.5).

FC Groningen: Sergio Padt 6.5; Damil Dankerlui 6.5, Ko Itakura 7, Bart van Hintum 6.5, Gabriel Gudmundsson 6.5 (90. Wessel Dammers -); Azor Matusiwa 7.5, Ahmed El Messaoudi 8, Daniël van Kaam 6; Patrick Joosten 6.5 (84. Mohamed El Hankouri -), Jørgen Strand Larsen 6.5 (84. Ramon Pascal Lundqvist -), Tomás Suslov 6 (46. Remco Balk 7).

Man of the Match: Ahmed El Messaoudi

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Lees ook: Huiberts over ontslag Slot: "Hebben hem geconfronteerd"

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen