Vitesse kent rampzalige minuut en verzuimt koppositie te pakken

Vitesse kent rampzalige minuut en verzuimt koppositie te pakken

5 december 2020 – In een redelijke wedstrijd heeft Vitesse met 2-1 verloren in een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Jesper Drost en Mike van Duinen (strafschop) maakten de openingstreffer van Oussama Darfalou ongedaan, waardoor Vitesse heeft verzuimd om de koppositie over te nemen van Ajax. PEC Zwolle boog de wedstrijd volledig om na een rode kaart voor Idrissa Touré, die van het veld werd gestuurd na tussenkomst van de VAR. Na de beste seizoensstart ooit voor Vitesse met maar liefst 25 punten uit tien duels, nam de ploeg van Thomas Letsch het op tegen het nog tegenvallende PEC Zwolle. Bij de Arnhemmers haakte Eli Dasa af, na een positieve coronatest. Daarnaast kregen Loïs Openda en Sondre Tronstrad rust en keerde Riechedly Bazoer na een schorsing weer terug in de basis. Bij PEC ontbrak de geschorste Thomas Lam en keerde Pelle Clement na een blessure terug op de bank. Daarvandaan zag hij hoe Vitesse het heft in handen nam, maar PEC de eerste grote kans kreeg. Terwijl er door de bezoekers nog een vrije trap werd geclaimd, ging Mustafa Saymak er op de linkerflank met de bal vandoor en legde hij de bal terug op Dean Huiberts. Zijn schot werd geblokt en even later was het aan de andere kant wel raak. Na een goede individuele actie van Oussama Tannane leek naamgenoot Oussama Darfalou eerst niet goed aan te kunnen nemen, maar omdat de bal bleef hangen, kon de Algerijn uiteindelijk alsnog de 0-1 binnentikken. 

Vervolgens was het aan PEC om een antwoord te vinden. De ploeg van John Stegeman kreeg alle ruimte van het tegenvallende Vitesse. De technisch begaafde middenvelders van PEC profiteerden hier goed van, maar in de aanval was het hetzelfde verhaal als het gehele seizoen: de afwerking was niet goed genoeg. Eliano Reijnders en Van Duinen kregen meerdere grote mogelijkheden, maar Remko Pasveer hoefde nauwelijks reddend op te treden. Pas in de 44e minuut verrichtte hij zijn eerste echte redding, toen Van Duinen vrijgelaten werd in het strafschopgebied, maar de bal niet genoeg richting de hoek schoot. Vitesse probeerde het in deze fase vooral met lange ballen richting de fysiek sterke spitsen, maar wegens aanvallende overtredingen kreeg de ploeg van Thomas Letsch geen echte kansen meer. De Vitesse-trainer besloot daarom Openda in te brengen voor meer aanvallende stootkracht. Al vroeg in de tweede helft resulteerde dit in een bal op de paal van Darfalou, maar even later was daar ook alweer een grote kans voor de thuisploeg. Dit leek de inleiding voor een open tweede helft, maar door onnauwkeurigheden aan beide kanten duurde het tot minuut 65 tot deze spectaculaire start een vervolg kreeg. Na een lompe overtreding op de achillespees van Kenneth Paal door Idrissa Touré gaf Dennis Higler eerst geel, maar na interventie van de VAR kreeg de Duitser de rode kaart. Gelijk daarna maakte PEC de gelijkmaker, toen Jesper Drost een verlengde vrije trap binnenliep.

Voor Vitesse gloorde eerder nog de koppositie wegens het verlies van Ajax tegen Twente, maar na deze tegenslag leek deze mogelijke eerste plaats achter de horizon te verdwijnen. Dit was helemaal het geval toen PEC enkele minuten na de gelijkmaker een strafschop kreeg en deze werd binnengeschoten door Van Duinen. Daarna probeerde Vitesse met man en macht de gelijkmaker te maken, maar was het PEC dat uiteindelijk nog de grootste kansen kreeg. Doelpunten vielen er echter niet meer en zo bleef het bij 2-1 voor PEC Zwolle, dat zo eindelijk weer eens een overwinning boekt en Vitesse van de koppositie afhoudt.

Opstellingen en beoordelingen:

PEC Zwolle: Michael Zetterer 6; Kenneth Paal 6,5, Yuta Nakayama 6, Sam Kersten 5,5, Sai van Wermeskerken 6,5; Dean Huiberts 6, Rico Strieder 6,5 (77. Bram van Polen -), Mustafa Saymak 6,5 (83. Pelle Clement -); Jesper Drost 6, Mike van Duinen 6, Eliano Reijnders 5,5.

Vitesse: Remko Pasveer 6; Maximilian Wittek 6, Jacob Rasmussen 6, Riechedly Bazoer 6,5 Danilho Doekhi, Idrissa Touré 4; Thomas Bruns 6 (46. Loïs Openda 5,5), Oussama Tannane 6 (71. Million Manhoef -), Matus Bero 5,5; Oussama Darfalou 5,5 (71. Sondre Tronstad -), Armando Broja 5,5.

Man of the match: Mustafa Saymak
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 21 januari 2021

  2. woensdag 20 januari 2021