Ajax lijdt richting Atalanta nederlaag tegen dapper FC Twente

5 december 2020, 21:59   Bijgewerkt: 5 december 2020, 22:09

In aanloop naar het cruciale Champions League-duel met Atalanta Bergamo van aankomende woensdag heeft Ajax verrassend een nederlaag geleden tegen FC Twente: 1-2. De zege was verdiend, want de beste kansen waren voor Twente. Queensy Menig nam beide goals voor zijn rekening. Dusan Tadic zorgde tussendoor vanaf de stip voor de 1-1, maar veel grote kansen kreeg Ajax daarna niet meer.

Het strijdplan van de club uit Enschede kwam goed uit de verf. Het hielp ook mee dat Ajax een te laag baltempo hanteerde en vaak makkelijk balverlies leed. Exemplarisch daarvoor was Daley Blind, die de bal zomaar in de voeten van Menig schoof. De aanvaller van Twente deed er niets mee, maar even later maakte hij er alsnog 0-1 van. Julio Pleguezuelo, die later in de eerste helft met balverlies bijna een doelpunt inleidde, stoomde op en speelde Menig in. De rappe flankspeler dribbelde naar binnen en vond via het been van Blind de verre hoek. Daarmee bezorgde Menig Ajax nog meer problemen, want het team van Erik ten Hag creëerde al nauwelijks kansen. Pas in de laatste minuten voor rust ging het wat beter lopen bij Ajax. Tadic was met meerdere inzetten het dichtst bij een treffer, maar kon Joël Drommel niet passeren.

Zo leek Ajax de sterke fase van Twente te overleven, maar tien minuten voor tijd viel de 1-2 alsnog. Net als in de eerste helft kwam de treffer van de voet van Menig. Die dribbelde langs Klaiber en krulde de bal op mooie wijze in de verre hoek, buiten het bereik van Onana. De goal van Menig was goed genoeg voor de zege, want Ajax slaagde er niet meer in om weer terug te komen van de achterstand. Met een nederlaag op zak kan Ajax zich nu dus richten op Atalanta Bergamo, waartegen het komende woensdag speelt om een ticket voor de achtste finales van de Champions League.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 5, Sean Klaiber 4 (85. Klaas-Jan Huntelaar -), Perr Schuurs 5.5 (55. Jurriën Timber 5), Daley Blind 6, Nicolás Tagliafico 5.5 (55. Lisandro Martínez 5), Davy Klaassen 5.5, Ryan Gravenberch 5, Zakaria Labyad 5, Quincy Promes 4.5 (55. Antony 5), Lassina Traoré 5 (46. Brian Brobbey 6), Dusan Tadic 6.5.

FC Twente: Joël Drommel 7, Tyronne Ebuehi 6 (80. Mees Hilgers -), Julio Pleguezuelo 5, Kik Pierie 5, Gijs Smal 6, Wout Brama 5, Godfried Roemeratoe 7, Luka Ilic 6.5 (80. Jesse Bosch -), Vaclav Cerny 5 (80. Thijs van Leeuwen -), Danilo 6.5 (87. Alexander Jeremejeff -), Queensy Menig 8 (90+2. Ramiz Zerrouki -).

Man of the match: Queensy Menig

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.