Jans blikt terug op racismerel: "Mijn hoofd op hakblok"

5 december 2020, 08:56

Na een bewogen jaar heeft Ron Jans rust in zijn leven gebracht met een tot dusverre succesvolle klus bij FC Twente. Hij trok de club en vooral zichzelf uit het dal, nadat hij in februari negatief in het nieuws kwam na vermeed racisme. Het kostte Jans zijn droombaan in de Verenigde Staten bij FC Cincinnati.

Uit pure emotie besloot hij op die dag in februari mee te rappen met een nummer. Dat hij in zijn tekst het uiterst gevoelige woord 'nigger' meenam, stond hij niet eens bij stil. Dat heeft hij later wel gemerkt. "Ik kan intuïtief zijn, of impulsief, en dan doe je weleens wat doms of onverstandigs. Maar ik durf te zeggen: ik ben wel de laatste die onderscheid maakt tussen mensen", blikt Jans in gesprek met het Algemeen Dagblad terug op de kwestie.

Jans weet uiteindelijk waar het fout is gegaan. "Er is sprake geweest van een afrekening richting de club Cincinnati, en uiteindelijk ben ik daar persoonlijk de dupe van geworden. Bij één of twee spelers zat frustratie uit het verleden. Die hebben revanche willen nemen - en ze hebben mijn hoofd op het hakblok gelegd. De club stond met zijn rug tegen de muur en heeft zich onder druk laten zetten door de vakbond. Het was veel meer politiek dan persoonlijk."

Het kostte Jans zijn gedroomde baan in de Verenigde Staten, waar hij inmiddels is opgevolgd door Jaap Stam. Jans zit daarentegen zaterdagavond op de bank bij FC Twente, dat het opneemt tegen Ajax.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen