Nieuwe opzet WK clubs uitgesteld, roep op Nations League-stop

Nieuwe opzet WK clubs uitgesteld, roep op Nations League-stop

4 december 2020 – Het WK voor clubteams blijft in 2021 tóch in de oorspronkelijke vorm. Het eindtoernooi zou eigenlijk met liefst 24 (!) ploegen gespeeld gaan worden in een compleet nieuwe vorm, maar de lancering daarvan wordt met één jaar uitgesteld. Dat heeft alles te maken met de uitgestelde eindtoernooien die in de zomer van 2021 plaatsvinden en het daardoor overvolle speelschema. Dat heeft de FIFA vrijdag laten weten. De editie in 2021 zou worden gespeeld in China, het is nog onbekend of dat wél gewoon doorgaat. In elk geval doen er slechts zeven ploegen mee, zoals ook bij de editie van 2020 nog het geval is. Die wordt overigens pas in het volgende kalenderjaar gespeeld, in Qatar, tussen alle kampioenen van de continenten. Vanuit Europa is Champions League-winnaar Bayern München de afgevaardigde.

Lees ook: FIFA stelt WK voor clubteams uit naar nog onbekende datum

Levchenko: schrap de Nations League
Hoewel de FIFA met deze verandering dus een kleine concessie doet aan het overvolle voetbalprogramma, is dat volgens VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko nog niet genoeg. De Oekraïner vindt dat er momenteel veel te veel gevoetbald wordt en wijst op het ontelbare aantal blessuregevallen in het voetbal. "Aan alles is te zien dat het schema voor voetballers te vol zit", stelt Levchenko tegenover het Algemeen Dagblad.

"Net als de trainers staan ook wij voor de gezondheid van onze spelers. Dat je nu zóveel voetballers met hamstringblessures af ziet haken, is even zorgwekkend als verklaarbaar. Met name voor de voetballers van internationaal spelende clubs geldt: Weinig rust, veel reizen, veel wedstrijden voetballen." Volgens hem moeten alle overbodige wedstrijden uit het programma worden gehaald, waaronder internationale vriendschappelijke wedstrijden én de Nations League. "Dat geeft in elk geval nog wat lucht."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021