Onderzoek: uitploegen hebben profijt van afwezigheid fans

Onderzoek: uitploegen hebben profijt van afwezigheid fans

3 december 2020 – De Premier League staat op het punt om bij een tiental clubs weer kleine groepen fans toe te laten. Dat brengt een interessante discussie met zich mee, want hoeveel voordeel hebben die teams daarmee? Uit onderzoek van Gracenote is gebleken dat thuisteams met fans wel degelijk in het voordeel zijn.Het onderzoeksbureau onderzocht 288 Premier League-wedstrijden met fans en vergeleek die met 190 Premier League-duels waar geen supporters bij waren sinds juni. Uitploegen krijgen nu meer vrije trappen dan de thuisteams, terwijl dat eerder andersom was. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek. De uitploegen krijgen 27 procent minder gele kaarten dan eerst met fans het geval was. Spelers van de thuisploegen worden sinds er zonder fans gespeeld wordt, vaker op de bon geslingerd dan uitploegen. Er zit sinds de pandemie slechts 3,7 procent verschil in zeges. Met fans was dat nog 14,6 procent in het voordeel van de thuisteams.

Uitzeges zijn zodoende met liefst 30,2 procent toegenomen. Voor de pandemie kregen thuisploegen gemiddeld 0,6 procent meer vrije trappen dan uitploegen. Nu ligt dat percentage op 0,34 procent voor de uitploegen, wat betekent dat uitteams zonder fans ineens vaker vrije trappen krijgen.

Zondag is West Ham United - Manchester United de eerste Premier League-wedstrijd waarbij fans aanwezig zullen zijn. Het gaat echter nog om kleine aantallen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021