Rol van tuchtcommissie is compleet veranderd door de VAR

Rol van tuchtcommissie is compleet veranderd door de VAR

3 december 2020 – Door de komst van de VAR is de rol van de tuchtcommissie anders geworden. De tuchtcommissie wordt ingeschakeld als er duidelijke rode kaarten gemist worden door de arbitrage, maar dat komt door de VAR zelden meer voor. Voorheen kwamen er meerdere gemiste rode kaart per seizoen aan bod, maar dat is nu niet meer het geval.Jan Henk van der Velden, secretaris van de tuchtcommissie, legt bij de NOS uit wat de VAR heeft veranderd. "Sinds de videoscheidsrechter (VAR) in Nederland is ingevoerd, zijn er nog geen gemiste rode kaarten geweest. Het kan natuurlijk altijd gebeuren, omdat de VAR tijdens een wedstrijd onder veel tijdsdruk werkt, maar het is nog niet voorgekomen", zegt Van der Velden.

De tuchtcommissie bestaat uit zeven leden met verschillende achtergronden. Er zitten advocaten, juristen maar ook oud-voetballers in. "Het eerste jaar na de invoering van de VAR lag het aantal zaken nog ongeveer gelijk als in de periode voor de VAR, zo rond de dertig. Nu is het aanzienlijk minder", zegt We zitten nu rond de zeven zaken. Trek je dat door, dan zou je aan het einde van het seizoen - naar schatting - zo rond de twintig zaken uitkomen. Maar het is wel heel onvoorspelbaar. De ene week hebben we niets om te behandelen, de andere week kunnen er drie of vier zaken voorbijkomen", aldus Mohamed Faouzi, die ook secretaris is.

Af en toe wordt er door de tuchtcommissie echter anders geoordeeld dan door de VAR. Volgens Van der Velden zegt dat niet dat de VAR niet serieus genomen wordt. "Wij oordelen af en toe nog steeds anders dan de VAR. Dat is ook niet gek, wij hebben meer middelen om tot een ander oordeel te komen. De tuchtcommissie geeft een onafhankelijk oordeel. Er komt een uitgebreide behandeling met voor- en tegenargumenten. En de tuchtcommissie heeft meer rust en tijd voor de beoordeling van de videobeelden."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021

  3. maandag 25 januari 2021