Brexit goed voor Nederlands voetbal: "Positieve ontwikkeling"

Brexit goed voor Nederlands voetbal: "Positieve ontwikkeling"

3 december 2020 – De Brexit gaat met ingang van het nieuwe jaar positieve gevolgen hebben voor het Nederlandse voetbal. Het is voor Nederlandse talenten dan niet meer mogelijk om over te stappen naar de jeugdopleidingen van de Engelse grootmachten en dat is een hele geruststelling voor Nederlandse clubs.KNVB-directeur Eric Gudde is er blij mee. "Ik moet de stukken van de Engelse FA nog goed lezen", is de directeur eerst nog voorzichtig bij het Algemeen Dagblad. "Maar de conclusie lijkt me duidelijk. Dit is een heel positieve ontwikkeling. Het is goed voor onze opleidingen. Goed voor onze clubs. En dus ook goed voor de Eredivisie."

Door de Brexit-regels kunnen Nederlanders pas naar Engeland vertrekken als ze achttien jaar oud zijn. Op basis van een vrij ingewikkeld systeem moeten clubs bij de FA kunnen aantonen dat de betreffende speler een meerwaarde voor de club is. "Zoals in Engeland de Engelse talenten meer perspectief krijgen bij hun clubs, zul je in Nederland zien dat de grootste talenten langer bij hún clubs blijven. Niet alleen bij de top 3, maar overal."

Ook Toon Gerbrands, directeur van PSV, ziet die ontwikkeling als goed nieuws. "Als we spelers niet meer op jonge leeftijd kwijtraken aan clubs in Engeland, geeft dit onze opleidingen op korte termijn meer lucht. En dat is prettig."

Nathan Aké is één van de spelers die al op jonge leeftijd aan de slag ging in het buitenland. Hij vertrok van Feyenoord naar Chelsea en speelt nu bij Manchester City. Hij is één van de weinige voorbeelden van jonge transfers die wel goed uitpakten.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021

  3. maandag 25 januari 2021