Ajax komt fout van Onana niet te boven en verliest van Liverpool

Ajax komt fout van Onana niet te boven en verliest van Liverpool

1 december 2020 – Ajax heeft in Liverpool geen goede uitgangspositie kunnen neerzetten voor het beslissende Champions League-duel tegen Atalanta. De Engelse topclub was met 1-0 te sterk, mede doordat Andre Onana de fout in ging bij een voorzet van Neco Williams. Curtis Jones kon daardoor de enige treffer van de wedstrijd maken. Ajax heeft nu een overwinning nodig tegen Atalanta om overwintering in de Champions League veilig te stellen. Het spelbeeld was in de eerste helft van de wedstrijd goed in evenwicht. Ajax, waar Erik ten Hag met Edson Álvarez voor evenwicht wilde zorgen, mocht voetballen, maar stuitte steevast op de solide defensie van Liverpool. The Reds probeerden op hun beurt uit de omschakeling gevaarlijk te worden. Dat lukte in de beginfase, toen Jones tot twee keer toe vanuit de tweede lijn kon uithalen. Bij zijn tweede poging moest de paal zelfs redding bieden. Na de beginfase lukte het Ajax een stuk beter om de Engelse counters eruit te halen. Vooral Perr Schuurs wist het de Liverpool-voorhoede erg moeilijk te maken. Zelf waren de Amsterdammers het meest dichtbij via Noussair Mazraoui. Hij zag zijn fraaie uithaal gekeerd worden door reservedoelman Caoimhín Kelleher, die zijn Europese debuut maakte door de blessure van Alisson Becker en dat zeer succesvol deed. 

Na rust zag de wedstrijd er hetzelfde uit. De kansjes die vielen, waren door de goede organisaties van beide ploegen zelden gevaarlijk. Na een kwartier was Neres toch dichtbij. Eerst was het Mazraoui, die opnieuw goed uithaalde, maar zijn schot gekeerd zag worden door Kelleher. Die tikte de bal naar de zijkant, waar Neres stond en direct schoot. Zijn schot belandde op de buitenkant van de paal. Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Neco Williams gaf een voorzet, die Onana dacht te kunnen laten lopen. Dat bleek echter een grote inschattingsfout. Achter hem dook Curtis Jones nog op, die in een leeg doel de Engelse openingstreffer binnen kon schieten. Net als in Amsterdam kwam Ajax onnodig op achterstand en zat er meer in dan de nipte achterstand en uiteindelijk dus nederlaag. 

Niet veel later was het een foutje van Schuurs die opnieuw een gevaarlijke kans voor Liverpool inleidde. Na een ingreep van Tagliafico op een uitbraak van Salah speelde hij de bal te kort terug op Onana, waardoor de Liverpool-aanvaller alsnog op de keeper af kon. Dit keer verrichtte Onana echter uitstekend werk. Ajax slaagde er nauwelijks in om tot een slotoffensief te komen. Invaller Klaas-Jan Huntelaar was nog dichtbij met een kopbal, maar de reflex van Kelleher was uitstekend. De laatste kansen van de wedstrijd waren vooral voor Liverpool, waarbij Onana erger voor zijn ploeg wist te voorkomen. Onder meer een grote kans voor invaller Robert Firmino werd door de doelman op fraaie wijze gekeerd. De schade in Liverpool bleef zo beperkt tot 1-0, maar niets iets waar Ten Hag met zijn elftal ook maar iets aan heeft.

De nederlaag in Liverpool heeft geen grote gevolgen voor Ajax. Van tevoren was al duidelijk dat de wedstrijd van volgende week tegen Atalanta Bergamo beslissend zou zijn met het oog op overwintering in de Champions League. Wel moet dat duel nu gewonnen worden, omdat Atalanta vanavond met 1-1 gelijk speelde tegen FC Midtjylland en dus een punt meer heeft dan Ajax. Liverpool is na de overwinning wel al verzekerd van overwintering. De ploeg staat op twaalf punten en kan daarmee niet meer ingehaald worden.


Opstelling en beoordelingen*:

Ajax: Andre Onana 5,5; Noussair Mazraoui 7 (Klaas-Jan Huntelaar -), Perr Schuurs 7, Daley Blind 6 (Lisandro Martínez -), Nicolas Tagliafico 6; Davy Klaassen 6, Edson Alvarez 6 (Zakaria Labyad 6), Ryan Gravenberch 6,5; Antony 6, Dusan Tadic 6, David Neres 6 (Lassina Traoré -)

Man of the Match: Perr Schuurs
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021