Real Madrid op rand van eerste groepsfase CL-uitschakeling ooit

Real Madrid op rand van eerste groepsfase CL-uitschakeling ooit

1 december 2020 – Real Madrid zit in grote problemen in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Zinedine Zidane ging dinsdagavond – net als eerder in eigen huis – onderuit tegen Shakhtar Donetsk (2-0) en ziet de Oekraïners zodoende passeren op de ranglijst. Een zege of gelijkspel op Borussia Mönchengladbach kan De Koninklijke weliswaar nog een ronde verder helpen, maar dat hebben ze sowieso niet meer in eigen hand.Tegen een door corona uitgeklede ploeg verloor Real Madrid enkele weken geleden in eigen huis pijnlijk van Shakhtar Donetsk, dat na een uur op een 0-3 voorsprong stond in Bernabéu. Hoewel de Madrilenen – nog altijd zonder Sergio Ramos en opnieuw zonder Eden Hazard, maar met Karim Benzema - een stuk sterker waren, lieten ze na om te scoren. En hoewel een gelijkspel genoeg was voor een grote stap naar de volgende ronde, was een zege toch wel gewenst - dan was het CL-ticket immers zeker binnen. 

De thuisploeg was net als in Madrid een stuk effectiever: Dentinho pakte een cadeautje achterin bij Real Madrid uit na een klein uur en bracht het elftal van Zinedine Zidane in grote verlegenheid. Zonder dat Real Madrid uitgespeelde kansen klaarspeelde, was het wel duidelijk op jacht naar de gelijkmaker, maar zag het Shakhtar in de counter via Manor Salomon opnieuw scoren: 0-2. Na een dramatische reeks in de Primera Division een volgende keiharde tik voor Zidane, die met dit slechte resultaat ook verder onder druk komt staan. In La Liga heeft Real Madrid namelijk inmiddels ook al evenveel verliespunten als FC Barcelona. 

Want door de nederlaag passeert Shakhtar de Spaanse opponent op basis van het onderling resultaat, waardoor Real Madrid plaatsing voor de achtste finales van de Champions League niet meer in eigen hand heeft. Als Shakhtar volgende week wint van Internazionale, speelt Real Madrid sowieso Europe League als het verliest. Mocht Internazionale tweemaal winnen én Real ook op de slotdag ten onder gaan tegen Borussia Mönchengladbach kan het zelfs Europese overwintering nog helemaal mislopen. Alleen een beter dan resultaat dan Shakhtar brengt Real Madrid nog naar de volgende ronde in de Champions League - of BMG moet vanavond (dinsdag) nog punten verspelen. Als dat niet gebeurt, zou dat de eerste (!) keer in de historie van de huidige Champions League-opzet zijn dat Real Madrid strandt in de poulefase.

Lokomotiv Moskou – RB Salzburg 1-3
Met slechts één punt wist RB Salzburg op voorhand dat het moest winnen op bezoek in Rusland om uitzicht te houden op Europese overwintering. Omdat de Oostenrijkers, die uitstekend voor de dag kwamen in Moskou, wonnen dankzij een dubbelslag van Mërgim Berischa staan ze in punten én met een beter onderling resultaat voor op Lokomotiv Moskou. Ook Atlético Madrid is ongetwijfeld tevreden met de zege van RB Salzburg: zij kunnen zich met een zege op Bayern München daardoor vanavond (dinsdag) plaatsen. Een benutte penalty van Anton Miranchuk tien minuten voor tijd veranderde daar niets meer aan, omdat die pijlsnel ongedaan werd gedaan door Karim-David Adeyemi, die raak schoot in de verre hoek. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 17 januari 2021