Oranje ondanks matige eerste helft weer royaal langs Kosovo: 6-0

1 december 2020, 20:25

De OranjeLeeuwinnen hebben de EK-kwalificatiereeks dinsdagavond zonder puntverlies afgesloten. De ploeg van de opnieuw afwezige Sarina Wiegman had het een helft serieus lastig met Kosovo, maar besliste in het kwartier na de pauze het duel, dat in dezelfde cijfers eindigde als eerder in Pristina (toen 0-6) – waarbij Katja Snoeijs een hattrick maakte.

Toch was het wedstrijdbeeld compleet omgedraaid ten opzichte van de uitwedstijd in Kosovo, waar Oranje juist een hele goede eerste en matige tweede helft speelde. Ondanks dat interim-coach Arjan Veurink, normaliter assistent, in een zeer aanvallende 3-3-4-opstelling begon in Breda, slaagde het Nederlands elftal er simpelweg niet in om de achterhoede van de bezoekers uit elkaar te spelen. Zonder dat het heel veel kansen kreeg bleef Kosovo op de been, waarbij bovendien aanvalster Lineth Beerensteyn een blessure opliep.

Oranje was met de foutloze score (42 doelpunten voor, 3 tegen) overigens al lang en breed geplaatst voor het EK, waardoor in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten (0-2 verlies) eerder deze week met de A-opstelling werd gespeeld en tegen Kosovo enkele spelers rust kregen, toch zal Veurink allesbehalve blij zijn geweest met de eerste helft – die de vorige keer dus juist nog zo goed was tegen Kosovo.

In het restant van de wedstrijd liep Nederland compleet over de gasten heen, waarbij Snoeijs (foto boven) haar hattrick voltooide (zevende goal in zes interlands). De score had overigens nog veel hoger kunnen uitvallen, maar Renate Jansen, Sherida Spitse en Victoria Pelova (die tot tweemaal toe haar eerste interlandgoal had kunnen maken) lieten na om de score nog verder op te voeren. Na een moeizame eerste helft uiteindelijk toch een probleemloze avond voor de Leeuwinnen.