Eerbetoon kostte Messi kaart: "Ik had hem nooit geel gegeven"

Eerbetoon kostte Messi kaart: "Ik had hem nooit geel gegeven"

1 december 2020 – Lionel Messi bracht Diego Maradona afgelopen weekend tegen Osasuna (4-0) een eerbetoon door na zijn doelpunt een retroshirt van Newell's Old Boys te tonen. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz paste strikt de spelregels toe en gaf de Argentijnse sterspeler een gele kaart voor het uittrekken van zijn wedstrijdshirt. Als voormalig arbiter Dick Jol de wedstrijd had gefloten, was de ode van Messi aan Maradona nooit met geel bestraft."Ik had Messi nooit geel gegeven. Nooit. Al zouden er duizend spelregels zijn geweest, die me ertoe gedwongen hadden", laat Jol weten tegenover het Algemeen Dagblad. "Als je een beetje persoonlijkheid hebt als scheidsrechter, snap je dat je in zo'n uitzonderlijke situatie even de andere kant op moet kijken. Maar dat durven veel van die scheidsrechters niet joh, bang als ze zijn dat ze een negatieve beoordeling krijgen van hun baas, passend bij de angstcultuur die heerst bij UEFA en FIFA. Nou, ik had er wel wat bonje voor over gehad met zo'n controleurtje."

Bas Nijhuis, in tegenstelling tot Jol nog actief als scheidsrechter, vindt het een lastige kwestie. "Je mag gerust weten dat ik genoten heb van Messi. Echt zo'n kippenvel-momentje. Laten we zo'n gebaar dus alsjeblieft koesteren. Anderzijds: als scheidsrechter móet je in zo'n situatie die gele kaart trekken. En geloof me: dat zijn voor een scheidsrechter de meest beroerde gele kaarten die je kunt geven. Juist omdat het zo tegen je hart indruist. Zoals kort na het overlijden van Johan Cruijff die verbondenheid in het voetbal zo goed voelde, was die nu ook zo hartverwarmend mooi na de dood van Maradona."

Het is erg lastig om te bepalen waar de grens moet worden getrokken, vindt Nijhuis. "Kijk, er zijn tal van voorbeelden van voetballers die bijvoorbeeld een overleden vriend of vader eren via een opdruk op een ondershirt. Ook daarvoor moet je als scheids geel trekken. Doe je dat niet bij Messi die Maradona eert, dan zeg je in feite dat de dood van de ene dierbare minder erg is dan de andere. En dat wil je natuurlijk ook niet."

Wat had Nijhuis gedaan als hij de scheidsrechter was bij het eerbetoon van Messi? "Ik vermoed dat er op dat moment spontaan een vlieg in mijn ogen zou zijn gevlogen. En dat ik na een minuutje wrijven dan niets gezien zou hebben."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 25 januari 2021

  2. zondag 24 januari 2021