Van der Vaart legt uit waarom Ajax uit beter presteert dan thuis

Van der Vaart legt uit waarom Ajax uit beter presteert dan thuis

1 december 2020 – Ajax kan dinsdagavond op Anfield een vervolg geven aan de uitzonderlijke reeks in Europese uitwedstrijden. Op vreemde bodem zijn de Amsterdammers liefst zeventien duels op rij ongeslagen, voorrondes meegerekend. Daartegenover staat een mindere thuisserie. Rafael van der Vaart denkt te weten waarom Ajax uit beter presteert dan thuis."Ik heb de indruk dat er tegenwoordig in uitwedstrijden veel vrijer wordt gevoetbald, dat het verschil tussen uit en thuis steeds minder groot wordt. Altijd vol voor de winst spelen, dat vind ik mooi. We zijn allemaal op voetbal gegaan om te winnen en mooi te spelen, niet om te rekenen", vertelt hij aan De Telegraaf. Van de laatste elf thuiswedstrijden won Ajax er vier, werd er twee keer gelijkgespeeld en vijf keer verloren.

Vreemd vindt Van der Vaart het niet dat Ajax buitenshuis beter presteert dan in de eigen Johan Cruijff ArenA. "Altijd vol voor de winst spelen, dat vind ik mooi. We zijn allemaal op voetbal gegaan om te winnen en mooi te spelen, niet om te rekenen", vervolgt de oud-middenvelder, die aangeeft dat iedere wedstrijd op zich moet worden bekeken. "In het seizoen dat Ajax de halve finale haalde, werd thuis van Real Madrid verloren en gelijkgespeeld tegen Juventus. In Spanje en Italië was er niets meer te verliezen. En dat is lekker voetballen…."

Volgens Van der Vaart heeft de aanwezigheid van enkele routiniers een goede impact op de prestaties in uitwedstrijden. "Routiniers maken lastige uitduels voor jongeren vaak makkelijker door ze vooraf en in het veld op hun gemak te stellen. Natuurlijk hadden ze tegen Atalanta en misschien nadrukkelijker de controle moeten bewaken. Maar schiet Perr Schuurs na die ene actie de bal in de bovenhoek en wordt het 0-3, dan hebben we het er nu nog over. Bij Midtjylland liep het wel net goed af."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021