Hoe AZ zelfs met 11 punten uitgeschakeld kan worden in de EL

Hoe AZ zelfs met 11 punten uitgeschakeld kan worden in de EL

1 december 2020 – AZ won op bezoek bij Napoli, pakte een punt tegen Real Sociedad en deed wat het moest doen tegen NK Rijeka. Toch is de volgende ronde in de Europa League nog allerminst zeker. De kans is levensgroot dat de Alkmaarders donderdag in een rechtstreeks duels met Napoli weten hoe hun lot wordt beslecht. Ook kan een krankzinnig scenario met liefst elf (!) punten niet genoeg zijn voor de formatie van Arne Slot. Bij een nederlaag donderdagavond in Alkmaar zit het avontuur van AZ er in Europa zéér waarschijnlijk op. Napoli is dan sowieso niet meer in te halen, terwijl Real Sociedad een thuiswedstrijd tegen het nog puntloze én uitgeschakelde NK Rijkea op het programma heeft staan. Als de Spaanse ploeg naar de verwachting wint, kan AZ ook hen door een minder onderling resultaat niet meer achterhalen. Bij elk ander resultaat moet AZ op de laatste slotdag door het mindere resultaat ook in puntentotaal nog zien voor te komen op Erreala

Een overwinning brengt AZ juist met anderhalf been in de volgende ronde. Dan heeft de ploeg van Arne Slot meer punten en een beter onderling resultaat op Napoli. Als Real Sociedad punten verliest van NK Rijeka, is AZ zelfs definitief geplaatst. Wint de Spaanse koploper wel 'gewoon' van de Kroatische ploeg, dan moet AZ op bezoek bij Rijeka volgende week nog winnen om Napoli zeker onder zich te houden. In alle scenario's is een punt voldoende, omdat Sociedad en Napoli elkaar treffen en ze niet beide op 11 punten kunnen komen. Ook een nederlaag van AZ zou nog de volgende ronde kunnen betekenen. 

Alleen bij een gelijkspel donderdagavond wordt het écht rekenen geblazen. AZ heeft dan een beter onderling resultaat op Napoli, maar een negatief onderling resultaat ten opzichte van Real Sociedad. Als de Spanjaarden hun plicht doen tegen NK Rijeka, komen ze virtueel op tien punten, evenveel als Napoli bij een remise. AZ volgt dan op acht, maar treft Rijeka nog – waarvan sowieso het moet winnen.

Virtuele stand als AZ gelijkspeelt en Sociedad wint van NK Rijeka
1. Napoli – 10 punten
2. Real Sociedad – 10 punten
3. AZ – 8 punten

AZ komt met een zege in Kroatië virtueel op elf punten en is als nummer twee sowieso geplaatst als er een winnaar komt bij de wedstrijd Napoli – Real Sociedad, ongeacht wie dat is. Als het gelijk wordt, dan gaat het om het onderling resultaat van de drie ploegen onderling – wat in puntentotaal dan ook gelijk is.

AZ: 5 punten (4 punten tegen Napoli, 1 tegen Real Sociedad)
Napoli: 5 punten (4 punten tegen Real Sociedad, 1 tegen AZ)
Real Sociedad: 5 punten (4 punten tegen AZ, 1 tegen Napoli)

Dan komt het dus aan op doelsaldo, omdat het onderling resultaat in punten volledig gelijk is. Dat is virtueel nog niet in te vullen, omdat er nog twee wedstrijden te spelen zijn. Als het onderling resultaat in de onderlinge duels van de drie ploegen bepalend gaat zijn, wordt de 4-0 zege van AZ op NK Rijeka weggestreept. Komt het uiteindelijk aan op het overall doelsaldo, dan kan die overwinning nog weleens heel belangrijk worden. In elk geval kan een ploeg met 11 punten de volgende ronde niet halen, wat echt een unicum is. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 25 januari 2021

  2. zondag 24 januari 2021