Waarom Ajax sportief weinig heeft aan een zege op Anfield

Waarom Ajax sportief weinig heeft aan een zege op Anfield

1 december 2020 – Ajax gaat dinsdagavond op bezoek bij een zeer gehavend Liverpool. Het lijkt hét moment om eens een succes te boeken op Anfield, toch maakt het resultaat in Engeland vermoedelijk weinig uit. Normaliter komt het namelijk allemaal neer op de laatste thuiswedstrijd tegen Atalanta Bergamo of FC Midtjylland moet nog van zich laten horen. In dat kader lijkt de situatie van de Amsterdammers wel wat op vorig seizoen, toen het in eigen huis niet mocht verliezen van Valencia op de slotdag van de groepsfase. Ditmaal komt het ook op de laatste wedstrijd aan, maar is het de vraag welk resultaat Ajax in de Johan Cruijff ArenA nodig heeft. Momenteel heeft de ploeg van Erik ten Hag evenveel punten als de concurrent uit Italië, met als grote verschil: Atalanta speelt thuis tegen het uitgeschakelde FC Midtjylland, Ajax gaat op bezoek bij Liverpool.

Scenario's
In het gunstigste geval voor Nederland wint Ajax en verliest Atalanta: dan nog mag er in de Johan Cruijff ArenA over ruim een week niet worden verloren van Hans Hateboer en consorten. In dat geval gaat Atalanta Bergamo op basis van het onderlinge resultaat over Ajax heen: beide teams staan dan namelijk op tien punten na zes speelrondes. Als Liverpool dan 'gewoon' wint van FC Midjylland, is Ajax met tien punten (!) alsnog het kind van de rekening, omdat onderling resultaat de eerste is in de lijst van rangordebepaling.

Omdat de UEFA dus op basis van het onderling resultaat beredeneert, gaat het er voor die wedstrijd (Ajax - Atalanta) om, welk team hoger staat op basis van punten: Ajax of Atalanta. De ploeg die hoger staat, heeft aan een gelijkspel genoeg. Is het puntenaantal gelijk? Dan wordt er eerst gekeken naar het aantal uitgoals in het onderling resultaat: dus bij 0-0 of 1-1 heeft Ajax een 'beter' onderling resultaat, vanaf 3-3 of 4-4 geldt dat voor Atalanta Bergamo. Bij 2-2 gaat het toch weer op doelsaldo op een gelijk aantal wedstrijdenpunten: dat is nu nog in Ajax' voordeel, maar het is onwaarschijnlijk dat dat zo blijft met een thuiswedstrijd van Atalanta tegen FC Midtjylland in het verschiet. De Denen missen bovendien captain Erik Sviatchenko, die rood pakte tegen Ajax vorige week. 

FC Midtylland kan Ajax helpen
In een ondenkbaar scenario zou een nederlaag tegen Atalanta Bergamo overigens alsnog de volgende ronde kunnen betekenen, maar dat zou betekenen dat het puntloze FC Midtjylland moet gaan afsnoepen: dat lijkt onrealistisch. Een zege van Ajax op Liverpool zou zelfs nog een beetje 'nadelig' kunnen uitpakken als alle ploegen onderling op tien punten komen: Ajax verliest dan van Atalanta en FC Midtyjlland speelt gelijk tegen Liverpool. Dan gaat Ajax op basis van het onderlinge resultaat van de drie bovenste ploegen (allen tien punten) er alsnog uit.

Samengevat: los van de Nederlandse coëfficiëntenlijst, het prijzengeld, de eer en sportieve revanche op het thuisduel is een resultaat tegen Liverpool vermoedelijk niet van belang. Alleen als FC Midtjylland van zich laat horen en punten afsnoept van Atalanta Bergamo en/of Liverpool, zal een zege of remise bijdragen aan de kansen op overwintering in de Champions League. Zéér waarschijnlijk blijft onverlet dat Ajax niet mag verliezen van Atalanta Bergamo over ruim een week. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 januari 2021

  2. vrijdag 15 januari 2021