Veredeld B-elftal PSV komt met de schrik vrij tegen Sparta

Veredeld B-elftal PSV komt met de schrik vrij tegen Sparta

29 november 2020 – Een week na de remise tegen FC Twente heeft PSV maar ternauwernood een zege geboekt op Sparta. Met heel veel wijzigingen in de basiself won het door een in tweede instantie raak geschoten strafschop van Donyell Malen met 1-0. De penalty werd veroorzaakt door de debuterende Reda Kharchouch, die zodoende een dramatische avond beleefde. Door de zege klimt PSV naar de derde plek in de Eredivisie.Na een matige start zonder overwinning in de eerste zeven wedstrijden, had Sparta het inmiddels aardig op de rit. In de worstelonderonsjes met concurrenten Fred Grim en Ruud Brood kwam Henk Fraser als winnaar uit de strijd. Vooral laatstgenoemde werd vorige week flink in de houdgreep genomen door met maar liefst 6-0 te winnen. Met het PSV van Roger Schmidt trof Fraser echter een tegenstander uit een hogere gewichtsklasse. De Eindhovenaren stonden op de vierde plek in de Eredivisie en volbrachten donderdag in de Europa League tegen PAOK nog een razend knappe comeback, een fenomeen dat Sparta overigens niet vreemd is.

Met maar liefst acht wijzigingen ten opzichte van die wedstrijd, begon PSV aan de ontmoeting met Sparta. Niet geheel onlogisch, maakte de ploeg een zeer onwennige indruk. Het speelde in de eerste helft als een brugklas die een kennismakingsles op school had. Het kan op den duur zeker gezellig worden, maar in het begin durft niemand iets te zeggen. De bal werd vooral inspiratieloos naar elkaar toegeschoven en in de omschakeling was het achterin kwetsbaar. Dat leverde Sparta na tien minuten dan ook dé kans op om de openingstreffer te maken.

Eén peer naar voren van Deroy Duarte en Lennart Thy zag alleen in zijn landgenoot Lars Unnerstall nog een sta-in-de-weg. De Duitse goalie kwam ver uit zijn doel en werd simpel omspeeld. Het enige dat nog restte voor Thy, was de bal binnenschuiven, maar wonder boven wonder kreeg hij de bal naast het doel. De ploeg van Roger Schmidt was gewaarschuwd en weerde zich in het vervolg beter tegen de Rotterdamse counters. Het probleem van kansen creëren bleek echter een stuk lastiger te tackelen. Pas na een uur moest Maduka Okoye voor het eerst serieus in actie komen. Adrian Fein kreeg de ruimte op randje zestien en krulde de bal fraai richting de verre kruising, maar de doelman keerde stijlvol.

Een scala aan wissels vormde het 'plan B' van Schmidt. Malen, Noni Madueke en Cody Gakpo werden tegelijk ingebracht en zorgden voor vers bloed. Het was echter een wissel van Sparta die PSV uiteindelijk in het zadel hielp. Kharchouch maakte zijn debuut, maar gaf kort nadat hij inviel een strafschop weg door Nick Viergever te laten struikelen. Donyell Malen zag zijn strafschop in eerste instantie gekeerd worden door Okoye, maar was in de rebound wel succesvol.

Fraser bracht nog meer aanvallers in de ploeg en kreeg daardoor via de ingevallen Danzell Gravenberch nog een enorme kans om kort voor tijd gelijk te maken. De sterke spits zette Viergever eenvoudig opzij, maar schoot vervolgens wild over. Door de 1-0 zege van PSV kan het drie punten bijschrijven en gaat het Feyenoord voorbij op de ranglijst. Sparta verliest dus weer eens en blijft daardoor op plek tien steken en neemt het volgende week op tegen FC Emmen.

Opstellingen en beoordelingen*
PSV
: Lars Unnerstall 5; Jorrit Hendrix 6,5, Nick Viergever 7, Timo Baumgartl 6,5, Jordan Teze 6 (80. Denzel Dumfries -); Adrian Fein 6,5, Pablo Rosario 6,5 (70. Ibrahim Sangaré 6), Mario Götze 6 (64. Donyell Malen 6,5), Richard Ledezma 6,5 (64. Noni Madueke 6); Mauro Junior 5, Eran Zahavi 5 (64. Cody Gakpo 6,5).

Sparta: Maduka Okoye 7,5; Mica Pinto 6, Michaël Heylen 6,5, Bart Vriends 7, Dirk Abels 7; Abdou Harroui 6,5 (84. Danzell Gravenberch -), Adil Auassar 6,5; Sven Mijnans 5,5 (80. Aaron Meijers -), Bryan Smeets 5,5 (64. Mario Engels 6), Deroy Duarte 5 (80. Jeffrey Fortes -); Lennart Thy 5 (64. Reda Kharchouch 4).

Man of the match: Maduka Okoye
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 23 januari 2021

  2. vrijdag 22 januari 2021