AZ sluit succesvolle week af met winst bij Heracles

AZ sluit succesvolle week af met winst bij Heracles

29 november 2020 – AZ is er zondagavond in geslaagd om drie punten over te houden aan de uitwedstrijd bij Heracles Almelo: 1-2. De Alkmaarders hadden aan vier sterke minuten vlak voor rust genoeg om de Heraclieden over de knie te leggen. In de tweede helft leek de gastheer nog even terug in de wedstrijd te komen, maar de overwinning van AZ kwam niet meer serieus in gevaar. Door de zege houdt de ploeg van Arne Slot de aansluiting met de subtop van de Eredivisie. Frank Wormuth en Arne Slot besloten voorafgaand aan de wedstrijd allebei te sleutelen aan hun opstelling. Heracles kon niet beschikken over Jeff Hardeveld en Silvester van der Water, die vanwege blessures afwezig waren. Zodoende maakten Giacomo Quagliata en Kasper Lunding hun basisdebuut namens de club uit Almelo. Lucas Schoofs stond zijn basisplaats als rechtsback af aan Tim Breukers. Robin Pröpper viel vorige week nog geblesseerd uit, maar was fit genoeg om te spelen. Bij AZ werden Pantelis Hatzidiakos en Albert Gudmundsson op hun beurt naar de reservebank verwezen. Slot had wel basisplekken ingeruimd voor Timo Letschert en Myron Boadu.

De bezoekers uit Alkmaar begonnen slordig en kwamen in de openingsfase niet tot serieus gevaar. Owen Wijndal en Calvin Stengs schoten wel van afstand, maar van die pogingen lag doelman Michael Brouwer allesbehalve wakker. Aan de overkant liet Heracles zich uit het niets zien. Teun Bijleveld zette Sinan Bakis met een fraaie steekbal alleen voor Marco Bizot, die niet hoefde in te grijpen op de zwakke schuiver van de spits. Halverwege de eerste helft liet Boadu vervolgens na om AZ op voorsprong te zetten. Na een voorzet van Stengs verdween zijn kopbal via de hand van Brouwer en de lat over het doel. Ook Rai Vloet had zijn vizier niet op scherp staan. Plotseling kreeg hij veel ruimte in de zestien van AZ, maar hij schoot ver naast.

In de slotfase van de eerste helft sloeg AZ daarna hard toe. Na een ongelukkige overtreding van Pröpper op Boadu kon scheidsrechter Pol van Boekel niets anders dan de bal op de stip leggen. Aanvoerder Teun Koopmeiners liet dit buitenkansje niet onbenut, al zat Brouwer er nog behoorlijk dichtbij: 0-1. Niet veel later kon de goalie de bal opnieuw uit zijn doel halen, toen Boadu van dichtbij de trekker overhaalde. Dit keer fungeerde Koopmeiners als aangever en knalde de spits binnen het vijfmetergebied hard raak namens de gasten: 0-2. Ondanks de aanwezigheid van meerdere verdedigers van Heracles slaagde Boadu erin om met zijn linkerbeen de korte hoek te vinden.

Na de thee schoot AZ uit de startblokken en bracht Brouwer fraai redding op een uithaal van Stengs. De manschappen van Slot namen het heft in handen, al konden ze niet voorkomen dat invaller Delano Burgzorg dicht bij de aansluitingstreffer was. Jonas Svensson kon met een uiterste krachtsinspanning een doelpoging voorkomen, maar raakte daarbij wel geblesseerd. De ijverige Stengs was in het tweede bedrijf betrokken bij vrijwel iedere aanval van AZ en had de pech dat een fraai schot via een Heraclied tegen de paal belandde. Een kwartier voor tijd kwam Heracles uit het niets terug in de wedstrijd. Een vrije trap van Bijleveld werd door invaller Schoofs fraai achter Bizot gevolleerd: 1-2.

Daarmee veranderde het spelbeeld eigenlijk niet. AZ bleef de betere ploeg en kreeg via Dani de Wit de kans om de marge weer twee te maken. De schuiver van de middenvelder belandde echter op de paal. Ondanks het grote overwicht van de bezoekers bleef Heracles hopen op de gelijkmaker. Kansen bleven in de slotfase echter uit en AZ kon de overwinning zonder al te veel moeite over de streep trekken. Nu volgt opnieuw een drukke week voor de Noord-Hollanders. Donderdag wacht de belangrijke Europa League-wedstrijd thuis tegen Napoli. Zondag komt FC Groningen op bezoek in het AFAS Stadion. Laagvlieger Heracles kan zich gaan voorbereiden op het lastige uitduel met Feyenoord, dat zondag op de planning staat.

Opstellingen en beoordelingen*
Heracles Almelo
: Michael Brouwer 7; Tim Breukers 6 (46. Lucas Schoofs 6.5), Robin Pröpper 5 (75. Marco Rente -), Mats Knoester 6, Giacomo Quagliata 6; Orestis Kiomourtzoglou 5.5 (75. Jeremy Cijntje -), Teun Bijleveld 6.5, Rai Vloet 5.5; Luca de la Torre 5, Sinan Bakis 5, Kasper Lunding 5 (57. Delano Burgzorg 6.5).

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6.5 (65. Yukinari Sugawara 6), Timo Letschert 6.5, Bruno Martins Indi 6.5, Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 6.5, Dani de Wit 6, Teun Koopmeiners 7; Jesper Karlsson 6 (68. Zakaria Aboukhlal 6), Myron Boadu 7.5 (89. Albert Gudmundsson -), Calvin Stengs 7.

Man of the Match: Myron Boadu
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 23 januari 2021

  2. vrijdag 22 januari 2021