Vitesse slecht Fortuna-muur pas laat in saai duel

Vitesse slecht Fortuna-muur pas laat in saai duel

29 november 2020 – Met veel moeite heeft Vitesse zondagmiddag in eigen huis gewonnen van Fortuna Sittard. Pas in de laatste twintig minuten slaagden de Arnhemmers erin om twee keer te scoren: 2-0. Om de ban te breken waren wisselspelers nodig: Oussama Darfalou kopte de 1-0 binnen omdat Fortuna-invaller Jaroslaw Jach niet goed oplette. Armando Broja besliste snel daarna het duel, ook uit een dood spelmoment. Door de zege blijven de Arnhemmers de nummer twee van de Eredivisie.Omdat Ajax zaterdagavond met 0-5 won van FC Emmen, was er voor zowel Vitesse als Fortuna Sittard veel om te doen om deze zondag een goed resultaat te boeken. De thuisploeg had drie punten nodig om in het spoor te blijven van de sterke Amsterdammers, terwijl Fortuna bij een kleine nederlaag of beter hekkensluiter af zou zijn. In dat geval zouden de Limburgers op doelsaldo FC Emmen passeren op de ranglijst. 

Fortuna had tot nu toe al 25 doelpunten tegen gekregen, maar het telraam hoefde in de eerste helft niet te worden gepakt. Vitesse slaagde er namelijk niet in om een gaatje te vinden in de muur van Fortuna. Daarvoor was het aan de bal te slordig en sprong het niet goed met de sporadische kansen om. Matus Bero vergat de bal vol te raken nadat hij in stelling werd gebracht door Oussama Tannane en Wittek knalde vlak voor rust naast op aangeven van de hard werkende Broja. Aan de overkant hoefde keeper Remko Pasveer nauwelijks in actie te komen; hij werd niet op de proef gesteld door de spelers van Fortuna.

Zo was de eerste helft er een om snel te vergeten, maar voor Fortuna een om op voort te borduren. Het team van trainer Sjors Ultee zou natuurlijk tekenen voor een gelijkspel in Arnhem, ook omdat het deze eeuw nog niet had gewonnen in het Gelredome. Een remise tegen Vitesse zou het vierde punt betekenen voor Fortuna, dat al sinds februari dit jaar geen wedstrijd meer won in de Eredivisie.

De kans op een gelijkspel werd groter en groter naarmate de tweede helft vorderde, want net als voor rust kwam Vitesse niet tot uitgespeelde kansen. Het was zelfs Fortuna dat als eerste de ban had kunnen breken. Emil Hansson nam de bal over van Maximilian Wittek en kwam daardoor voor Pasveer te staan. De doelman was zo snel uit zijn doel dat hij Hansson kon afstoppen en daarmee hield hij Vitesse op de been.

Dat was maar goed ook voor de nummer twee van de Eredivisie, want enkele minuten later was het voor Vitesse wel raak. Invaller Darfalou kopte raak uit een corner, dat mocht hij geheel vrijstaand doen. Jach, invaller bij Fortuna, was hem helemaal kwijt. Daarmee was eindelijk het hek van de dam en de 2-0 volgde de 1-0 rap op. Weer was het een standaardsituatie waaruit Vitesse scoorde: Tannane legde de bal klaar voor Broja en die schoot bij de tweede paal de bal tegen de trouwen.

De goal van Broja betekende de beslissing in de wedstrijd. Hoewel Zian Flemming vlak voor tijd de bal uit een zeer lastige hoek nog net naast krulde, maakte Fortuna eigenlijk nauwelijks aanspraak op een goal, laat staan een punt. Het is wel hekkensluiter af, terwijl Vitesse de aansluiting met Ajax houdt.

Opstellingen en beoordelingen*:
Vitesse: Remko Pasveer 6.5, Danilho Doekhi 6.5, Jacob Rasmussen 6, Enzo Cornelisse 7, Eli Dasa 6.5, Matus Bero 6, Oussama Tannane 6.5 (87. Patrick Vroegh -), Sondre Tronstad 5.5 (63. Oussama Darfaou 7), Maximilian Wittek 5, Armando Broja 7 (87. Thomas Buitink -), Loïs Openda 5.5 (76. Thomas Bruns -).

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6, Martin Angha 5, Ben Rienstra 5, Roel Janssen 5 (70. Jaroslaw Jach 4), George Cox 5, Tesfaldet Tekie 5.5, Zian Flemming 5.5, Jorrit Smeets 5 (85. Samuel Moutoussamy -), Emil Hansson 5, Sebastian Polter 5 (70. Lisandro Semedo 5), Mats Seuntjens 4.

Man of the match: Oussama Darfalou

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021