Plichtmatig PEC komt niet langs teleurstellend VVV

Plichtmatig PEC komt niet langs teleurstellend VVV

28 november 2020 – PEC Zwolle en VVV-Venlo hebben in de Koel zaterdagavond met 2-2 gelijkgespeeld. Door een fout van Michael Zetterer kwam de thuisploeg in de twintigste minuut op 1-0, maar nog voor de rust kwamen de Zwollenaren langszij. Daarna bleef PEC het proberen, alleen miste het creativiteit en het enthousiasme om het stugge VVV kapot te spelen. Uiteindelijk viel in een tweede helft die het aankijken niet waard was alsnog de verdiende 1-2 via Mike van Duinen, maar even later was daar de altijd scorende Georgios Giakoumakis om de stand weer gelijk te trekken. Uiteindelijk was er ook nog een oliedomme rode kaart voor Thomas Lam, die Giakoumakis in een duel in het gezicht sloeg.VVV-Venlo, dat afgelopen week met 2-1 verloor van Willem II, had vandaag de taak om PEC Zwolle te verslaan. Hiertoe verscheen dezelfde basiself als vorige week aan de aftrap. Er was dus ook een basisplek voor Vito van Crooij, die na twee jaar PEC Zwolle afgelopen zomer weer terugkeerde op het oude nest. Bij zijn oude club ontbrak Slobodan Tedic, die in het gelijkspel tegen FC Utrecht geblesseerd afhaakte. Omdat ook Reza Ghoochehannejad wegens ziekte ook afwezig was, startte Mike van Duinen weer een keer in de basis.

Na een zwakke terugspeelbal op Thorsten Kirschbaum kreeg de oud-ADO-spits bijna de kans om de score te openen namens de bezoekers, maar de Duitse keeper was eerder bij de bal. Verder was de VVV-verdediging op weinig fouten te betrappen. Doordat de ploeg van Hans de Koning goed opgesteld stond en op de juiste momenten veel druk zette, was het voor PEC lastig om in de buurt te komen van het VVV-doel. Het enige wapenfeit van de ploeg van John Stegeman in de beginfase was een afstandsschot van Yuta Nakayama, dat met moeite werd gekeerd door Kirschbaum.

Ook VVV creëerde weinig, maar werd in het zadel geholpen door Zetterer. De eerste maal schoof de Zwolse keeper de bal zomaar in de voeten van Georgios Giakoumakis, maar de Griekse spits schoot deze buitenkans naast. De tweede keer profiteerde VVV wel van de fout van de Duitse doelman, toen Jafar Arias een losgelaten corner gedecideerd binnenschoot. Zo leek het voor PEC Zwolle een lastige klus te gaan worden, aangezien de spitsen van de ploeg van John Stegeman al vier wedstrijden niet op doel hadden geschoten en er nog maar tien keer werd gescoord. Ook vandaag werd er nauwelijks risico genomen en speelde de ploeg weinig creatief.

Toch viel de gelijkmaker nog in de eerste helft. Na een goede actie van Kenneth Paal op de achterlijn legde hij de bal terug op Immanuel Pherai, waarna de jonge speler de bal goed binnenschoot. Het duurde lang voordat zijn doelpunt definitief werd goedgekeurd, omdat er eerst gekeken moest worden of de bal niet over de achterlijn was geweest, en daarna of de rechtsback van de Zwollenaren geen hands had gemaakt. Na de gelijkmaker werden de Blauwvingers de bovenliggende partij, maar kansen bleven in de resterende tien minuten uit, ondanks dat de ruimtes op het middenveld aan Venlose zijde groter werden.

In de beginfase van de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde: PEC overheerste, maar creativiteit en ook nauwkeurigheid ontbrak. Even leek het de duimschroeven aan te draaien en ontstonden er kansen voor Jesper Drost en Sai van Warmeskerken, maar dit was slechts van korte duur. De uitploeg speelde simpelweg te plichtmatig en er miste enthousiasme en creativiteit. VVV had niets meer in de melk te brokkelen; de ploeg kwam weinig meer over de middellijn, en als het dat deed, kwam er niets uit voort. De wedstrijd was niet fijn om naar te kijken, en een doelpunt leek dan ook mijlenver weg.

Toch viel er via Mike van Duinen nog een verdiende treffer. Van Wermeskerken mocht op de rechterkant de achterlijn halen en een voorzet geven, die door de 29-jarige spits binnen werd geschoten. Hierbij moet aangetekend worden dat Kirschbaum er niet goed uitzag: de keeper liet de houdbare bal knullig door zijn handen glippen. Even later trad de Duitser wel goed op toen hij met hulp van de paal een zeker lijkende 1-3 voorkwam. Hierdoor bleef er nog een sprankje hoop bij VVV, dat even later verrassend de gelijkmaker maakte. Na balverlies van Saymak was het de zwak spelende Giakoumakis die weg werd gestuurd, en met een leep balletje Zetterer verschalkte. Zo leek er toch nog een spannende slotfase te komen, waarin ook VVV steeds meer begon te voetballen, maar een winnaar kwam er niet meer. Een rode kaart kwam er nog wel omdat Thomas Lam na vasthouden van Giakoumakis de Griek meerdere malen op de armen en in het gezicht sloeg. Een spectaculair einde van een tegenvallende pot.

Opstellingen en beoordelingen:*
VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5,5; Steffen Schäfer 5,5, Arjan Swinkels 6 (57. Christian Kum), Roy Gelmi 5,5, Tobias Pachonik 5,5; Torino Hunte 5,5 (70. Joshua John 5), Evert Linthorst 5, Danny Post 5, Vito van Crooij 5,5; Jafar Arias 6, Georgios Giakoumakis 5,5.

PEC Zwolle: Michael Zetterer 5; Kenneth Paal 6, Thomas Lam 4,5, Sam Kersten, Sai van Wermeskerken 6; Mustafa Saymak 5 (83. Clint Leemans -), Yuta Nakayama 5, Dean Huiberts 5,5 (83. Rico Strieder -); Immanuel Pherai 5,5 (46. Jesper Drost 5,5), Mike van Duinen 6 (87. Samir Lagsir -), Eliano Reijnders 5,5 (90+5. Marc Olivier Doué -).

Man of the match: Jafar Arias
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 15 januari 2021

  2. donderdag 14 januari 2021