KNVB: clubs hebben Zwaard van Damocles boven hoofd hangen

KNVB: clubs hebben Zwaard van Damocles boven hoofd hangen

28 november 2020 – De KNVB luidt opnieuw de noodklok. De Nederlandse voetbalbond dringt aan op een snelle terugkeer van publiek in de voetbalstadions. Wordt er nog veel langer zonder toeschouwers gevoetbald, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs te hoog oplopen.Het betaald voetbal loopt dit seizoen vanwege de coronamaatregelen ongeveer tweehonderd miljoen euro mis. Eerder werd dit geraamd op maximaal 331 miljoen euro. Het verliest valt lager uit dankzij de loyaliteit van sponsors en supporters. Er werden voor dit seizoen ondanks de coronacrisis 235.855 seizoenkaarten verkocht, ten opzichte van 269.373 een jaar eerder.

"Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen", waarschuwt directeur Eric Gudde. "Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden."

De KNVB wil snel terug naar de situatie dat er met publiek gevoetbald kan worden. "Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario's opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro's geïnvesteerd in maatregelen. Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid."

Maandag wordt bij een debat over sport in de Tweede Kamer over gesproken over het spelen met publiek. "Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 27 januari 2021

  2. dinsdag 26 januari 2021