Fortuna Sittard
1 – 2
Ajax

Oranje net als in WK-finale maatje te klein voor Amerika

Oranje net als in WK-finale maatje te klein voor Amerika

27 november 2020 – De Nederlandse Leeuwinnen hebben vrijdagavond geen revanche kunnen nemen voor de verloren WK-finale tegen Amerika. In de reprise van de eindstrijd in Frankrijk ging Oranje opnieuw met 0-2 onderuit, wat anderhalf jaar geleden ook de uitslag was. Het verschil tussen de nummers vier en één van de wereldranglijst was opnieuw groot, ondanks dat de score nog relatief klein uitviel. Zonder een flink aantal WK-finalisten van destijds, Shanice van de Sanden, Anouk Dekker, Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt (die op het laatste moment nog wegviel), in de basis én bondscoach Sarina Wiegman - die vanwege privé-omstandigheden ontbrak - aasde Oranje op revanche tegen Amerika, dat ruim een jaar geleden in het stadion van Olympique Lyon de WK-titel pakte ten koste van Nederland (0-2). Destijds hield de ploeg van Wiegman de bezoekers een uur van scoren af, ditmaal kwam het in de eerste helft al op achterstand in de vriendschappelijke interland.

Rose Lavelle, in Frankrijk besliste zij de wedstrijd met de tweede goal van Amerika, zette de Amerikanen vlak voor de pauze volgens de verhoudingen op voorsprong. Het team van Vlatko Andonovski, die de opvolger was van Jill Ellis, was net als in Frankrijk sterker dan de OranjeLeeuwinnen, die desondanks er opnieuw lang een wedstrijd van maakten. Net als in de WK-finale werd het twintig minuten voor het einde echter 0-2 via Kristie Mewis, die een doorgekopte bal hard raak schoot. Bij Amerika maakte Alex Morgan haar rentree als international na haar zwangerschap. 

Het betekende voor het team van de afwezige Wiegman de eerste nederlaag sinds die verloren finale in Frankrijk en bezorgt Oranje bovendien huiswerk richting de Olympische Spelen van 2021, wat voor Wiegman haar laatste kunstje wordt als bondscoach van Nederland. Huiswerk genoeg, want ook Amerika is dan actief op dat toernooi en de USA is duidelijk nog altijd een maatje te groot. Ter vergelijking: van de tussenliggende twaalf officiële interlands won Oranje er negen, met indrukwekkende doelcijfers: 45 voor en zeven tegen.

Desondanks is Amerika dus nog altijd duidelijk een maatje te groot, zo bleek vrijdagavond in Breda. Daar konden de invalbeurten van Van de Sanden en Katja Snoeijs niets meer aan veranderen. Over vier dagen wacht op 1 december de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiereeks voor de Leeuwinnen: dan zal Kosovo, de nummer vier uit de poule, het reeds geplaatste Oranje vermoedelijk een stuk minder tegenstand bieden dan Amerika vrijdag deed.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 24 januari 2021

  2. zaterdag 23 januari 2021