PSV komt dramatische start te boven en pakte cruciale zege: 3-2

PSV komt dramatische start te boven en pakte cruciale zege: 3-2

26 november 2020 – PSV heeft een zwaarbevochten én cruciale overwinning geboekt in de groepsfase van de Europa League. Ondanks een razendsnelle 0-2 achterstand en een onterecht afgekeurde treffer van Donyell Malen toonde het elftal van Roger Schmidt donderdagavond veerkracht. Het had drie weken geleden het kunstje afgekeken van hoe een wedstrijd na de pauze snel om te draaien, want in Eindhoven deed PSV dat tegen PAOK Saloniki ditmaal zelf: 3-2. Nadat PSV drie weken geleden met 4-1 het schip in ging tegen PAOK Saloniki, was de ploeg van Roger Schmidt vandaag uit op een overwinning. Natuurlijk wilde de ploeg revanche, maar daarnaast zouden de Eindhovenaren bij een overwinning de tweede plaats in de poule overnemen van de Grieken en uitzicht houden op Europese overwintering. Bij een verlies was dat vrijwel kansloos geweest. De thuisploeg ging vandaag die strijd aan zonder Mohamed Ihattaren, die na een korte invalbeurt bij het gelijkspel tegen FC Twente niet fit genoeg was voor deze wedstrijd. Daarnaast ontbraken ook Mario Götze en Ryan Thomas in de wedstrijdselectie.

Zij zagen hoe PSV dramatisch begon aan de wedstrijd en al na een kwartier tegen een 0-2 achterstand aankeek. De eerste goal werd ingeleid door een slechte uittrap van Yvon Mvogo en uiteindelijk werd de bal vanuit de tweede lijn door Christos Tzolis richting het doel geschoten. Omdat de bal door de jarige Fernando Varela van richting werd veranderd, was de Zwitserse keeper vervolgens kansloos. Bij de tweede goal was Tzolis opnieuw betrokken, maar nadat Andrija Zivkovic op de strafschopstip het overzicht bewaarde, was de achttienjarige buitenspeler ditmaal de afmaker.

Het had eerder echter al 1-1 moeten staan, toen Malen na doorkoppen van Eran Zahavi de bal binnenschoot. De jonge spits stond bij lange na geen buitenspel, maar helaas voor PSV zag de grensrechter dit anders. Aangezien er geen VAR aanwezig was, kon de beslissing niet gecorrigeerd worden. Een enorme domper voor PSV, dat volop in de achtervolging moest De ploeg van Roger Schmidt bleef vervolgens zoeken naar een doelpunt en enkele minuten na de 0-2 werd de belangrijk aansluitingstreffer gemaakt. Na een snelle aanval door over de rechterflank bracht Madueke de bal bij Gakpo, die koelbloedig afrondde: 1-2.

De aanvalsdrang van de Eindhovenaren bleef ook daarna aanwezig. PSV kon bij tijd en wijle ver komen, maar vaak stond er in het strafschopgebied een paar spelers van PAOK om een schot vanuit een goede positie onmogelijk te maken. Als er een kans was, maakte de thuisploeg soms ook verkeerde keuzes door een voorzet te geven in plaats van zelf te schieten. De Grieken waren in deze fase iets minder sterk dan PSV en werden voornamelijk gevaarlijk via de counter. PSV stond hierbij verdedigend vaak niet goed opgesteld en mocht van geluk spreken dat de ploeg uit Thessaloniki dit niet afstrafte. PSV bleef zodoende in leven. 

Waar drie weken geleden de beginfase van de tweede helft aan PSV-zijde zeer zwak was, waren de Eindhovenaren ditmaal wel bij de les en hadden het kunstje van PAOK afgekeken. De ploeg van Roger Schmidt was oppermachtig en boog via Madueke en Malen de 1-2 achterstand al snel om in een 3-2 voorsprong. Waar de gelijkmaker een resultaat was van een uitstekend werkende tandem aan de rechterkant van het veld, kwam de 3-2 op een andere manier tot stand. Na een goede aanval over de as van het veld werd Eran Zahavi vrij voor de keeper gezet. Hij stuitte nog op de keeper, maar de inlopende Malen wist de rebound te benutten.

Daarna kwam de wedstrijd langzamerhand weer meer in evenwicht. PSV kwam via Philipp Max en Malen een paar keer dicht bij het doel, maar omdat de thuisploeg niet altijd consequent druk zette, kregen ook de Grieken een paar goede mogelijkheden. Na enkele defensieve wissels werd PAOK steeds gevaarlijker en kwam PSV steeds minder van de eigen helft, maar uiteindelijk wist de thuisploeg de voorsprong te behouden. Daardoor blijft het in de race om de knock-outfase van de Europa League, waarin het met nog twee duels te gaan momenteel virtueel staat. 

Opstellingen en beoordelingen:

PSV: Yvon Mvogo 5,5; Philipp Max, Olivier Boscagli 6, Jordan Teze 6,5, Denzel Dumfries 7; Noni Madueke 7,5 (78. Mauro Júnior -), Ibrahim Sangaré 6, Pablo Rosario 6; Donyell Malen 7,5 (92. Richard Ledezma), Eden Zahavi 5,5 (71. Jorrit Hendrix -), Cody Gakpo 7,5.

Man of the match: Donyell Malen
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 23 januari 2021

  2. vrijdag 22 januari 2021