Tiental Feyenoord toont wederom karakter en pakt cruciaal punt

Tiental Feyenoord toont wederom karakter en pakt cruciaal punt

26 november 2020 – Feyenoord heeft een knap resultaat behaald tegen de koploper van de Russische competitie CSKA Moskou. De ploeg van Dick Advocaat gaf verdedigend weinig weg en speelde in de eerste helft goede kansen bij elkaar. Nicolai Jørgensen werd vroeg in de tweede helft met een tweede gele kaart van het veld gestuurd, waardoor het behaalde gelijke spel een prima resultaat was én de tweede plaats in de poule oplevert.De groep van Feyenoord lag aan het begin van de avond nog helemaal open. Met maar drie punten verschil tussen de nummer één Dinamo Zagreb en nummer vier CSKA Moskou begon deze speelronde. Het was aan Feyenoord de taak om het gat met CSKA groter te maken. Na de eerdere overwinning in de Kuip (3-1) was er reden genoeg om ook vanavond (donderdag) opnieuw een positief resultaat te verwachten.

Het begon desondanks weinig hoopvol voor de Rotterdammers, die in de beginfase geen grip kregen op de wedstrijd. De thuisploeg drong aan in de openingsfase en loosde een paar waarschuwingsschoten. De doelgerichtheid was alleen niet zo goed van de thuisploeg, waardoor Feyenoord niet tegen een snelle achterstand aankeek en Nick Marsman zijn ploeg op de been kon houden. 

In de loop van de eerste helft kwam Feyenoord wat losser en kregen ze zelfs de grootste kansen om op voorsprong te komen. Op slag van rust werd de bal door Igor Akinfeev met meer geluk dan wijsheid uit het doel gehaald na de snoekduik met kopbal van Bart Nieuwkoop. Even daarvoor kwam Jørgensen centimeters te kort om de bal binnen te glijden. In de omschakeling moest Feyenoord wel steeds oppassen voor de snelheid van de Russische aanvalstrio. Vooral voormalig sc Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke kwam er een paar keer gevaarlijk uit, waardoor de doelpuntloze rustscore met kunst en vliegwerk aan beide kanten overeind bleef. 

De wedstrijd in Rotterdam kende ook een stroef begin, waarna Feyenoord in de tweede helft in tien minuten tijd drie keer trefzeker was. Het werd lastig om dit te bewerkstelligen, nadat Jørgensen vroeg in de tweede helft zijn tweede gele kaart kreeg. Tweemaal gebruikte hij zijn armen in een luchtduel - de eerste keer voor rust, de tweede keer direcet na de thee. Het was met name de eerste keer erg zwaar bestraft, maar de spits bracht de scheidsrechter wel in de gelegenheid. Een enorme domper voor de Deen én Feyenoord, dat de plannen van uit de rust naar de prullenbak kon brengen. 

Net als tegen Fortuna moest Feyenoord zodoende dus verder met tien man. Het enige verschil is dat er nu al een resultaat (gelijkspel) op het scorebord stond, dat afgelopen weekend met een man minder nog afgedwongen moest worden. De Rotterdammers bleven verdedigend uitstekend staan. Het enige nadeel was dat ze er niet meer makkelijk uitkwamen. Met Steven Berghuis en Bryan Linssen in de aanval blijf een snelle omschakeling uit, ondanks dat er in bepaalde aanvallen nog enig perspectief zat. Het bleef voor Feyenoord dus bij tegenhouden en nog meer tegenhouden.

Met nog steeds minder minuten op de klok kwam een resultaat behalen alsmaar dichterbij. Advocaat wilde extra zekerheid in de verdediging en bracht in de slotfase Eric Botteghin in het veld voor Berghuis. De aanvoerder had in het tweede helft sowieso geen rol meer, waardoor de keuze van de trainer begrijpelijk was. Met hulp van Botteghin lukte het de tien man van Feyenoord om een resultaat te behalen tegen de elf van Moskou, die opmerkelijk weinig klaarspeelden. 

Door de overwinning van Dinamo Zagreb op Wolfsberger is Feyenoord door het gelijke spel zelfs een plaatsje gestegen en staat de ploeg nu tweede in de poule. Door de omstandigheden dus een prima avond voor Advocaat en zijn mannen, dat met een beetje hulp van CSKA Moskou komende week met een zege op koploper Dinamo Zagreb zich zelfs al kan plaasen voor de knock-outfase. Het maakt het punt in Moskou een cruciale. 

Opstellingen en beoordelingen

Feyenoord: Nick Marsman 7, Bart Nieuwkoop 7.5, Uros Spajic 8, Marcos Senesi 8, Lutsharel Geertruida 6.5, Jens Toornstra 7.5 (72' Jordy Wehrmann -), Orkun Kökcü 6.5, Mark Diemers 6, Steven Berghuis 6 (82' Eric Botteghin -), Nicolai Jorgensen 4.5, Bryan Linssen 6

Man of the match: Marcos Senesi
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 januari 2021

  2. vrijdag 15 januari 2021