Scheidsrechters luiden noodklok over Van Egmond

Scheidsrechters luiden noodklok over Van Egmond

24 november 2020 – Afgelopen Eredivisie-speelronde was er wederom veel te doen over de VAR. FC Emmen-middenvelder Lucas Bernadou ontving door bemoeienis van de videoscheidsrechter een onterechte rode kaart - welke maandag werd geseponeerd - en een onterechte strafschop voor PSV was beslissend in de wedstrijd tegen FC Twente. Ook scheidsrechter zijn het zat, zo lieten zij anoniem weten aan De Telegraaf.De kritiek is voornamelijk gericht op scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. "Dick staat intern enorm onder druk, omdat hij er maar niet in slaagt een duidelijke lijn uit te zetten", vertelden twee scheidsrechters aan de krant. "Daarom hamert hij tijdens bijeenkomsten voortdurend op het niet mogen missen van rode kaarten. Hij heeft liever een onterecht gegeven rode kaart dan een gemiste overtreding die rood waard is. Maar het meest bizarre is dat hij dreigt. Wie een advies van de VAR negeert, is volgende speelronde vrij. Volgens hem heeft de VAR altijd gelijk."

Bas Nijhuis, die wel met zijn naam in de krant wilde, nam het op voor Van Egmond. Hij stelde dat hij gewoon de ruimte heeft om het oneens te zijn met de VAR. "Als ik het er niet mee eens ben, dan blijf ik bij mijn beslissing. Blijkt die na afloop niet goed te zijn, dan weet ik dat de consequenties voor mij zijn. Ik zal me misschien niet populair maken bij mijn collega's, maar in zekere zin begrijp ik Dick wel. Als je voor het scherm dezelfde fout maakt als in het veld, terwijl je de goede beslissing van de VAR krijgt aangereikt, is dat niet best."

"Het besluit van Dick om eigenwijze scheidsrechters, die de VAR negeren en uiteindelijk nóg de verkeerde beslissing nemen, te straffen, werkt kennelijk verlammend op een aantal jongens", vervolgde Nijhuis. "Misschien volgen zij daarom maar blind de VAR. Wellicht is straffen met een weekeinde vrij, dat een scheidsrechter in zijn portemonnee raakt, niet zo'n goed idee. Aan de andere kant: als een spits twee opgelegde kansen mist, wordt hij ook gewisseld. En de UEFA neemt het ons ook niet in dank af als we de VAR onterecht negeren."

Van Egmond zelf reageerde ook en is vooral niet te spreken dat scheidsrechters anoniem hun beklag deden. "Terwijl we in Zeist altijd alles open en eerlijk bespreken. Laat ze een voorbeeld nemen aan Bas Nijhuis", aldus de scheidsrechtersbaas. "Kennelijk onderscheiden de grote scheidsrechters zich door voor het scherm goed te kunnen handelen", vervolgde Van Egmond, die toevoegde dat scheidsrechters wel degelijk het VAR-advies mogen negeren bij een verkeerde beslissing. "Het FIFA-protocol is glashelder. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de scheidsrechter. Dat protocol wordt door ons strikt toegepast. Sinds dit seizoen ligt er een nadrukkelijke instructie van de UEFA en de FIFA dat scheidsrechters die een juist VAR-advies negeren daar explicieter op moeten worden aangesproken." Van Egmond gaf toe dat scheidsrechters bij het onterecht negeren van de VAR worden gestraft met een vrije week, maar vertelde dat eenzelfde fout internationaal met drie maanden zonder wedstrijd bestraft wordt. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 25 januari 2021

  2. zondag 24 januari 2021