Matig AZ komt met de schrik vrij tegen tiental FC Emmen

Matig AZ komt met de schrik vrij tegen tiental FC Emmen

22 november 2020 – AZ heeft met de nodige moeite FC Emmen op de knieën gekregen zondagavond. Een rode kaart voor Lucas Bernadou werkte de 1-0 zege in de hand. Dit was al de vijfde keer dit seizoen dat FC Emmen door moest met tien man. Bruno Martins Indi mocht zich de matchwinner noemen, waardoor AZ toch met een goed gevoel richting Real Sociedad kan, al werd het nog onnodig spannend in de slotfase. Na de zeer matige start met vijf gelijke spelen, draait de Alkmaarse motor inmiddels als een tierelier. De laatste twee wedstrijden won het zeer overtuigend met 3-0 en het spel is al zeer geruime tijd erg frivool. Er werd dit seizoen alleen voor de Europa League tegen Real Sociedad verloren (1-0), maar daar mag het komende donderdag voor op herkansing. De zaken stonden er voor de uitploeg een stuk minder florissant voor. Emmen stond voorlaatste en boekte nog geen enkele competitiezege. Daarnaast won het al zeventien wedstrijden op rij niet op vreemde bodem.

Het verschil op papier werd ook in de wedstrijd al snel duidelijk. Als een kleuterjuf dicteerde AZ het spel en Emmen moest heel erg zijn best doen om snel mee te kunnen schrijven. Dat lukte in de openingsfase nog net, maar na ruim tien minuten spelen kreeg de ploeg van Dick Lukkien dan toch kramp in de handen. Vanuit een corner van Calvin Stengs had Felix Wiedwald eerst nog een knappe reactie op de inzet van Pantelis Hatzidiakos, maar de rebound van Martins Indi was hem daarna te machtig.

Drie minuten na de openingsgoal kreeg Jesper Karlsson dé kans om de score direct te verdubbelen. Simon Tibbling verloor de bal knullig aan Albert Gudmundsson en de IJslander zette zijn teamgenoot oog in oog met de doelman. Op het moment suprême bleek de veel scorende buitenspeler ditmaal niet scherp genoeg, want hij krulde de bal met de binnenkant van de voet aan de verkeerde kant van het aluminium. In het restant van de eerste helft werd AZ verreweg het meest gevaarlijk, maar de mooiste combinatie kwam van FC Emmen. Glenn Bijl ging het één-tweetje aan het Anco Janssen en stak Nikolai Laursen weg, maar de Deen stuitte op de vuisten van Marco Bizot.

Doordat de marge nog altijd slechts één was, moest AZ na rust direct weer op zoek naar de treffer die voor wat meer rust moest zorgen. Die kans kreeg het al vrij snel in de persoon van Gudmundsson toen hij een afvallende bal zo voor zijn voeten kreeg. Wiedwald hield vervolgens tot twee maal toe op miraculeuze wijze zijn doel opnieuw schoon. Na een uur spelen werden de Alkmaarders in het zadel geholpen doordat Lucas Bernadou van het veld werd gestuurd. De VAR Luca Cantineau zag dat de Fransman op de enkel van Jonas Svensson ging staan en riep Marc Nagtegaal naar de monitor. Hij bleek dezelfde mening toebedeeld te zijn.

Dit incident betekende alweer de vijfde rode kaart voor FC Emmen dit seizoen in negen wedstrijden. Dat is veruit het meest van alle Eredivisie-clubs. Wonderbaarlijk genoeg creëerde dat wel een soort schokeffect en werd de ploeg uit Drenthe juist tweemaal zeer gevaarlijk. Miguel Araujo zag zijn inzet ternauwernood van de lijn gehaald worden door Teun Koopmeiners. Met het blote oog was niet te zien of de bal misschien net over de lijn was geweest, dus ging Nagtegaal af op zijn assistent en was het geen doelpunt. Een moment later leek Michael de Leeuw alsnog gelijk te maken met een fraaie snoekduik, maar hij stond nipt buitenspel.

Omdat deze momenten geen doelpunten opleverden, bleek 1-0 de eindstand, al zakte AZ met een man meer dus nog ver weg. Vooral de vele internationals leken vermoeid van de Alkmaarders. Al met al heeft FC Emmen wederom niet kunnen imponeren en ontvangt het toch echt een onvoldoende voor het dictee, vooral in de eerste helft. De nederlaag zorgt ervoor dat Emmen nog altijd op de voorlaatste plek terug te vinden is en AZ klimt door de zege naar plek zeven en kan met een relatief goed gevoel toeleven naar het duel met Real Sociedad, van komende donderdag.

Opstellingen en beoordelingen*:


AZ: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 6, Bruno Martins Indi 7, Pantelis Hatzidiakos 6, Jonas Svensson 6; Fredrik Midtsjø 5, Dani de Wit 5, Teun Koopmeiners 7; Jesper Karlsson 5 (65. Myron Boadu 6,5), Albert Gudmundsson 6,5 (78. Zakaria Aboukhlal -), Calvin Stengs 5,5.

FC Emmen: Felix Wiedwald 8; Caner Cavlan 6, Ricardo van Rhijn 7, Miguel Araujo 6,5, Keziah Veendorp 6, Glenn Bijl 5,5; Simon Tibbling 4,5 (85. Lentini Caciano -), Lucas Bernadou 4,5, Anco Jansen 5 (63. Donis Avdijaj 6); Nikolai Laursen 5,5 (85. Marko Kolar -), Michael de Leeuw 5.

Man of the match: Felix Wiedwald
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 januari 2021

  2. vrijdag 15 januari 2021