Van Boekel: "Mindfuck? Zo kun je het wel noemen, ja"

Van Boekel: "Mindfuck? Zo kun je het wel noemen, ja"

22 november 2020 – Scheidsrechter Pol van Boekel gaf bij FC Twente – PSV (1-1) op slag van rust een strafschop aan de Eindhovenaren, na advies van VAR Serdar Gözübüyük. Van Boekel wuifde de vermeende overtreding van Jesse Bosch op Noni Madueke eerst weg, maar nadat hij naar de kant werd geroepen om nog eens te kijken, legde de leidsman de bal alsnog op de stip. Een foute beslissing, erkent Van Boekel na afloop. "Je bent te veel gefocust op de info vanuit de VAR, in plaats van nog eens te kijken vanuit een andere hoek", zei hij bij FOX Sports.Van Boekel, die dicht bij het bewuste moment stond, kreeg lange tijd na het moment alsnog het signaal om op het scherm te gaan kijken. "Ik was verrast, want ik vond het geen strafschop waard en kreeg ook geen wanklank", zegt hij. "Je denkt het goed gezien te hebben, maar vanuit Zeist kreeg ik het tweede moment te zien waarbij Bosch in aanraking komt met Madueke, in plaats van het eerste moment. Daarbij speelde Bosch wel degelijk de bal en dat zag Van Boekel in de rust ook. "Op het scherm heb ik het vanuit een paar hoeken gezien en toen kon ik niet anders dan een strafschop geven. Maar in de kleedkamer zag ik het eerste moment. Als ik het nu bekijk, had ik geen strafschop gegeven."

Van Boekel had het geluk dat Eran Zahavi het buitenkansje miste en bood bovendien in de rust direct zijn excuses aan bij FC Twente-trainer Ron Jans. "Een mindfuck? Zo kun je het wel noemen, ja", aldus de scheidsrechter. "Je gaat naar het scherm in de veronderstelling dat je een grote fout hebt gemaakt. Dan word je eigenlijk in een hoek geduwd om een strafschop te geven en heb je niet de rust om te vragen het nog eens vanuit een andere hoe te bekijken. Je bent te veel gefocust op de info vanuit de VAR en dan neem je wel eens de verkeerde beslissing", is Van Boekel eerlijk.

De 'dader', FC Twente-middenvelder Jesse Bosch, was duidelijk in zijn oordeel. "Het was absoluut geen penalty", zegt Bosch tegen Tubantia. "Ik kan toch moeilijk mijn voet eraf halen als ik doorzwaai. Maar gelukkig hebben we een geweldige keeper."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 januari 2021

  2. vrijdag 15 januari 2021