Brood tempert verwachtingen: "Eerst in rustiger vaarwater komen"

Brood tempert verwachtingen: "Eerst in rustiger vaarwater komen"

21 november 2020 – Ruud Brood debuteert zondag als trainer van ADO Den Haag. Hij werd deze week aangesteld als opvolger van de ontslagen Aleksandar Rankovic en staat voor de lastige taak om de club van de onderste plekken op de ranglijst vandaan te krijgen. Die uitdaging begint morgen, met een uitduel tegen Sparta."Ik heb er zin in", begon Brood tegenover Voetbal International. "Er is natuurlijk wel wat gebeurd hier. Je gaat als nieuwe trainer kijken en je gaat gesprekken aan. Het is een gretige groep, een behoorlijk jonge groep ook. Wij willen stabiliteit en vastigheid aanreiken, maar het heeft tijd nodig. We willen in rustiger vaarwater komen. Ook door resultaat te halen, maar het is nog lastig in te schatten waar we precies staan. Je kunt niet binnen een week het roer omgooien, maar wel zaken aanscherpen."

"Ik heb wel wat ideeën voor de langere termijn", vervolgde Brood. "Er zullen links of rechts wel wat veranderingen zijn. Ik moet ze leren kennen en zij moeten ervaren hoe ik ben. Er is behoefte aan duidelijkheid, maar ik ga nog geen oordeel geven." Met duidelijkheid doelt hij op de speelwijze en samenstelling van de ploeg. "Welke kwaliteiten hebben we en hoe kunnen we dat gaan coachen zodat het een team wordt? Dat proberen we nu uit te vinden. Samenwerking is nu net wat er niet was, op elkaar kunnen vertrouwen. Je moet ook realistisch zijn, maar ik ben geen trainer die alleen defensief denkt. Ik houd van combinatievermogen en voetbal. De vraag is of we dat kunnen. Organisatie is belangrijk, met name een bepaalde discipline. Het gaat uiteindelijk wel om punten halen. Dat kan op vele manieren."

Hoe hij ADO tegen Sparta wil laten spelen, houdt de nieuwe trainer nog even voor zich. "De lijntjes naar Sparta zijn vrij dun, ik ga daar op voorhand niks over zeggen. We moeten sowieso goed kijken wie er beschikbaar zijn. Over de manier van spelen moet ik nog niet te veel verklappen denk ik. De vraag of we 4-3-3 gaan spelen had ik wel verwacht, maar ook dat ga ik nog niet zeggen." Ook over het aanvoerderschap liet Brood nog weinig los. "Mijn aanvoerder is geblesseerd", refereerde hij naar Peet Bijen. Wel maakte hij duidelijk Michiel Kramer niet als kandidaat te zien.

De klus van Brood begint morgen in Rotterdam tegen Sparta, de nummer dertien van de Eredivisie. ADO zelf staat met vier punten op de zestiende plaats. Om 14:30 uur wordt er afgetrapt op Het Kasteel. 

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 3 december 2020

  2. woensdag 2 december 2020