Jong Oranje onderuit tegen Portugal: "Moesten even schakelen"

Jong Oranje onderuit tegen Portugal: "Moesten even schakelen"

19 november 2020 – Jong Oranje is toch niet ongeslagen de EK-kwalificatiepoule doorgekomen. Na negen van de tien wedstrijden gehad te hebben, stond de ploeg van Erwin van de Looi op de maximale score van 27 punten (negen overwinningen), maar op de laatste speeldag ging de topper tegen Jong Portugal met 2-1 verloren. Volgens Van de Looi trof Jong Oranje een team dat ook op het EK hoge ogen zou kunnen gooien.

"Het is een heel ander niveau", zei de coach na afloop tegen FOX Sports. Met Portugal trof Jong Oranje de nummer twee en dus ook lastigste tegenstander van de groep, nadat eerder eenvoudig werd afgerekend met Noorwegen, Wit-Rusland, Cyprus en Gibraltar. "Portugal heeft het niveau van een topteam op het EK. Ik denk dat ze een heel goede lichting hebben die vandaag tegen ons gespeeld heeft. Dat is mooi. Ik denk ook dat wij nog beter kunnen dan vandaag, dus dat is ook mooi. Misschien had het er iets mee te maken dat je even moest schakelen en dat het af en toe een tempootje hoger ging."

Na een slechte start zag Van de Looi zijn ploeg het aardig oppakken. "Na de eerste tien minuten kwamen we er beter in en voetbalden we er een paar keer onderuit. Er stonden twee teams die gelijkwaardig waren. Zij wisten wat wij wilden doen en wij wisten wat zij wilden doen. Het was redelijk in balans."

Lees ook: Jong Oranje pakt groepswinst ondanks nederlaag

Zeefuik
Jong Oranje kwam al vroeg op achterstand tegen Portugal nadat het zichzelf achterin in de problemen bracht. Deyovaisio Zeefuik nam een inworp op eigen helft, waarna de Portugezen af konden jagen en uiteindelijk 1-0 konden maken. "Ik vond dat ik geen keuze had, dus ik gooide 'm dom terug", reageerde Zeefuik tegenover hetzelfde medium. "Dat moest ik eigenlijk niet doen. Gewoon vooruit gooien en dan maar achter de bal aanlopen. Dat was geen goed begin van ons en van mij."

Ook Zeefuik vond dat de ploeg zich daarna goed herpakte en denkt dat Portugal volgende keer te kloppen is voor Nederland. "Het is niet dat we zulke tegenstanders niet aankunnen. We hebben thuis van ze gewonnen (4-2, red.). Je hebt niet altijd je dag, maar ik vond dat we het niet slecht gedaan hebben. Je moet scherper zijn tegen zulke tegenstanders, maar volgende keer dat we ze tegenkomen kunnen we gewoon van ze winnen."

gerelateerd