Jong Oranje pakt groepswinst ondanks nederlaag

18 november 2020, 22:19

Jong Oranje heeft zich woensdagavond verzekerd van de groepswinst in de EK-kwalificatie. De Nederlandse beloften verloren met 2-1 van de Portugese leeftijdsgenoten, maar behielden op basis van het doelsaldo in de onderlinge resultaten de koppositie.

Jong Oranje verzekerde zich een maand geleden al van een EK-ticket. Omdat naast de negen groepswinnaars de vijf beste nummers twee zich voor het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië plaatsen, waren de Nederlandse beloften na de 7-0 zege tegen Jong Cyprus zeker van kwalificatie. Heel veel stond er dus woensdagavond niet op het spel in Portimão.

Ondanks dat de belangen niet groot waren, kon Jong Oranje woensdagavond nog wel de groepswinst mislopen. Het team van bondscoach Erwin van de Looi verdedigde in Portugal een voorsprong van drie punten. Omdat het eerste duel tussen de twee ploegen in 4-2 voor Jong Oranje eindigde, moesten de Portugezen in elk geval met twee doelpunten verschil winnen.

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen Jong Portugal op voorsprong kwam. Een slechte inworp van Deyovaisio Zeefuik en een te korte kopbal van Justin Hoogma leidden de 1-0 in, gemaakt door FC Porto-talent Fábio Vieira. Vlak voor rust poetsten de Nederlandse beloften de achterstand weg. Zeefuik herstelde zijn fout met een strakke voorzet die door Cody Gakpo tegen de touwen werd geschoten.

Ook in de tweede helft kwam Jong Oranje niet goed uit de startblokken. Een paar minuten na rust maakte Vieira zijn tweede van de avond. Via het been van Hoogma vloog de bal over Kjell Scherpen het doel in. Jong Oranje slaagde er niet in nog wat aan de achterstand te doen, ondanks een grote kopkans voor Justin Kluivert diep in blessuretijd. Voor de groepswinst had het uitblijven van de 2-2 geen gevolgen.