KNVB luidt de absolute noodklok voor betaald- én amateurvoetbal

KNVB luidt de absolute noodklok voor betaald- én amateurvoetbal

18 november 2020 – De KNVB luidt de absolute noodklok voor het betaald- én amateurvoetbal. Volgens de Nederlandse voetbalbond – die al aangaf teleurgesteld te zijn in de recente beslissingen van het kabinet – is er uiterlijk half december perspectief nodig. De amateurclubs zijn in elk geval al uit het bekertoernooi gehaald, wat een forse domper is. Maar de problemen zijn mogelijk nog groter bij de BVO's: om deze reden wordt komende week gesproken met minister Van Ark (Medische Zorg en Sport).'De 26 amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten, ontvangen een financiële vergoeding en worden toegelaten tot het toernooi om de TOTO KNVB Beker van het seizoen 2021/'22', zo schrijft de KNVB in het statement over de onvermijdelijke beslissing om de amateurclubs uit het toernooi te halen. Anders was het onmogelijk om het toernooi overeind te houden in de voetbalkalender. "Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen", baalt Eric Gudde, directeur van het betaald voetbal, over het genomen besluit.

Lees ook: Amateurteams uit de KNVB Beker: zo gaat het verder

Maar de amateurs die niet mogen voetballen zijn niet het enige probleem voor de KNVB. De voetbalbond had gehoopt perspectief te krijgen voor de komende tijd van het kabinet voor het betaalde voetbal. Gudde: "We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo'n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden", stelt hij. Eerder sprak Jan Dirk van der Zee ook al dat het 'twee voor twaalf' was voor de amateurclubs, die boodschap herhaalt hij in andere woorden in het statement nogmaals.

"Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal. In de TOTO KNVB Beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaaldvoetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren", aldus Van der Zee. "Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen. (...) We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen."


gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 18 januari 2021

  2. zondag 17 januari 2021