Oranje op rapport: Wijnaldum en Memphis steken er bovenuit

16 november 2020, 08:00

Het Nederlands elftal boekte zondagavond eindelijk de eerste zege onder bondscoach Frank de Boer. Op overtuigende wijze werd Bosnië-Herzegovina met 3-1 aan de kant gezet. Doelpuntenmakers Georginio Wijnaldum en Memphis Depay waren de uitblinkers in de Johan Cruijff ArenA. Zoals gebruikelijk legt FCUpdate.nl de Oranje-spelers langs de meetlat.

Tim Krul - 6,5

Bij afwezigheid van Jasper Cillessen is Krul voorlopig de eerste doelman van het Nederlands elftal. Tegen Bosnië had de keeper van Norwich City nog niet veel te doen. Reddingen hoefde hij nauwelijks te verrichten en aan het tegendoelpunt was hij niet schuldig. Meevoetballend deed hij het prima.

Denzel Dumfries - 7

Kreeg de voorkeur boven Hans Hateboer en beschaamde het vertrouwen van De Boer niet. Met twee assists kan Dumfries terugkijken op een prima wedstrijd. Bij de 1-0 legde hij de bal panklaar voor Wijnaldum en bij de 3-0 gaf hij Memphis een niet te missen kans. Verdedigend liet hij daarentegen af en toe wat steken vielen. Na ruim een uur werd hij vervangen door concurrent Hateboer, die onopvallend inviel.

Stefan de Vrij - 5,5

Aan de bal oogde hij zeker en deed hij veel meer dingen goed dan verkeerd. Verdedigend speelde De Vrij daarentegen niet zijn beste wedstrijd. Armin Hodzic had hij weliswaar in zijn broekzak, maar invaller Smail Prevljak ontsnapte twee keer aan zijn aandacht. Toen dat de eerste keer gebeurde, viel de 3-1. Tien minuten voor tijd gaf De Vrij wederom te veel ruimte aan Prevljak, maar dit keer zonder gevolgen.

Daley Blind - 6,5

Vlak na rust gaf hij een prachtige bal achter de Bosnische verdediging die nét niet gecontroleerd kon worden door Memphis. Het was een fraaie assist geweest van Blind, die vrij onopvallend speelde. In balbezit liet hij het balletje rondgaan en verdedigend zat hij er regelmatig goed tussen. 

{image[343789][right-half][]}Owen Wijndal - 7,5

Een aanwinst voor het Nederlands elftal. Net als tegen Spanje speelde hij met vertrouwen, durf en agressie. Als halve linksbuiten was hij bij veel aanvallen betrokken. Met een beetje geluk had hij zelfs zijn eerste interlandgoal gemaakt, maar zijn mislukte voorzet belandde op de kruising. Trekt Wijndal deze lijn door, dan heeft De Boer geen reden hem uit de basis te halen.

Davy Klaassen - 7

Was misschien wel de meeste verrassende starter bij Oranje. Klaassen kreeg de voorkeur boven Donny van de Beek en speelde als controleur naast Frenkie de Jong. Die rol vulde hij met verve in. Klaassen zat er een aantal keer goed tussen en was in balbezit belangrijk als verbindingsspeler.

Frenkie de Jong - 7,5

Maakte de wedstrijd vol ondanks dat hij op scherp stond voor de volgende wedstrijd tegen Polen. Zoals wel vaker was hij een van de beteren aan Nederlandse zijde. Met name in de eerste helft speelde hij sterk. Het was opvallend hoe vaak Memphis hem opzocht. Na een kwartier stak hij het halve veld over, waarna Wijnaldum via Memphis (voorzet) en Berghuis (terugkoppen) de 2-0 maakte.

Georginio Wijnaldum - 8

Gaf zichzelf met twee doelpunten een verlaat verjaardagscadeau. Wijnaldum vierde woensdag zijn dertigste verjaardag en droeg bij afwezigheid van Virgil van Dijk opnieuw de aanvoerdersband. Als een echte captain nam hij zijn team bij de hand door de 1-0 en de 2-0 te maken. Ja, het waren intikkers, maar hij stond beide keren wel op de goede plek. Dat hij na een uur werd gewisseld, had ongetwijfeld te maken met het feit dat hij op scherp stond.

Steven Berghuis - 7,5

In de tweede helft was hij nadrukkelijk op zoek naar zijn eerste doelpunt in het Nederlands elftal. Het was een terechte beloning geweest voor de Feyenoord-aanvoerder, die een assist mag bijschrijven. Dat hadden er ook drie kunnen zijn geweest. Bij het (onterecht) afgekeurde doelpunt van Luuk de Jong was hij de aangever. Vlak daarvoor bediende hij met een splijtende pass de spits, die de kans niet afmaakte.

Luuk de Jong - 5

De enige Oranje-speler die een onvoldoende scoort. De Jong nam te veel tijd toen hij na twintig minuten werd weggestoken door Berghuis. Als spits had hij in elk geval het doel onder vuur moeten nemen, maar door zijn getreuzel kon de Bosnische verdediging ingrijpen. Niet veel later scoorde hij van dichtbij alsnog, maar werd hij onterecht afgevlagd. Verder kwam hij weinig in het stuk voor.

{image[343785][right-half][]}Memphis Depay - 8

Samen met Wijnaldum de beste speler aan Oranje-zijde. Er lukte heel veel bij Memphis, die bij ieder Nederlands doelpunt betrokken was. Bij zowel de 1-0 als de 2-0 gaf de als linksbuiten spelende Memphis de voorassist. De 3-0 maakte hij zelf. Met hakjes en fraaie trucjes draaide hij de Bosniërs dol. Dat Darko Todorovic aan het einde van de eerste helft bewust op zijn voet ging staan, mag hij als compliment beschouwen.

Invallers

Hans Hateboer - 6

Kwam na de 3-1 binnen de lijnen voor Dumfries. In het halfuurtje dat hij speelde, gebeurde er vrij weinig. Het lukte Hateboer niet om zijn stempel op de wedstrijd te drukken, wat niet helemaal aan hem te wijten was.

Donny van de Beek - 6

Ondanks zijn goals tegen Italië en Spanje startte niet hij, maar Klaassen op het middenveld. Als vervanger van Wijnaldum kreeg Van de Beek nog een halfuur speeltijd. Daarin liet hij niet heel veel zien. Al had hij vlak voor tijd zomaar kunnen scoren als Quincy Promes de bal beter had teruggelegd.

Quincy Promes

Speelde te kort voor een beoordeling.

Patrick van Aanholt

Speelde te kort voor een beoordeling.

Calvin Stengs

Speelde te kort voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen