Noord-Macedonië completeert EK-groep Nederlands elftal

12 november 2020, 19:55

Het Nederlands elftal kent de derde en laatste tegenstander in de groepsfase van het EK van volgend jaar zomer. Noord-Macedonië heeft zich donderdagavond voor het eerst in de historie geplaatst voor de eindronde en wordt aan de groep met Nederland, Oostenrijk en Oekraïne toegevoegd. Goran Pandev was bij Noord-Macedonië de gevierde man.

Noord-Macedonië streed donderdagavond met Georgië in de finale van de play-offs voor het felbegeerde EK-ticket. De Noord-Macedoniërs plaatsten zich vorige maand voor de eindstrijd door Kosovo met 2-1 te verslaan, de Georgiërs wonnen toen met 1-0 van Wit-Rusland. Beide landen konden in Tbilisi geschiedenis schrijven, want zowel Noord-Macedonië als Georgië plaatste zich nooit eerder voor een eindronde.

Hoogstaand was het niet wat de voetbaldwergen voor rust lieten zien. Zonder echt grote kansen te creëren had Georgië, dat het thuisvoordeel genoot, het betere van het spel. Noord-Macedonië nam in de tweede helft het initiatief over en sloeg tien minuten na rust toe via sterspeler Goran Pandev. De 37-jarige oud-speler van onder meer Lazio en Inter, die zowel recordinternational als topscorer aller tijden van het Noord-Macedonische elftal is, prikte de bal met een slimme voetbeweging langs de Georgische doelman.

Georgië, met voormalig Vitesse-spelers Guram Kashia en Valeri Qazaishvili binnen de lijnen, slaagde er niet in de rug te rechten. Noord-Macedonië hield de voorsprong eenvoudig vast en mag zich volgend jaar melden op het EK. Daarin zal het in de laatste groepswedstrijd Oranje treffen.