AZ tankt vertrouwen en haalt sc Heerenveen hard van roze wolk

AZ tankt vertrouwen en haalt sc Heerenveen hard van roze wolk

8 november 2020 – Met speels gemak heeft AZ zondagmiddag drie punten opgehaald in Heerenveen. Een penalty van Teun Koopmeiners, een eigen goal van Lucas Woudenberg en een fraaie actie van Jesper Karlsson zorgden voor een simpele en terechte 0-3 overwinning. Hierdoor krijgt AZ de ploegen uit de subtop weer in het zicht en zakt het tot dusver verrassende Heerenveen twee plekken in de competitiestand.

Ondanks een matige seizoenstart was de nederlaag van AZ afgelopen donderdag pas de eerste verliespartij sinds de Eredivisie weer was begonnen. De koploper van de Spaanse competitie Real Sociedad bleek in de Europa League een flinke maat te groot voor de Alkmaarders, die in de Nederlandse competitie anderzijds ook pas één zege boekten. Evenals AZ kende ook Heerenveen een matige voorbereiding, maar het lukte de Friezen wel om op tijd scherp te zijn: met vijf zeges uit zeven wedstrijden waren ze voorafgaand aan de wedstrijd op plek vier terug te vinden. 

Ten opzichte van vorige speelronde waren beide ploegen ongewijzigd, maar toch was het begin wat onwennig. Het duurde namelijk lang voordat zich echte momenten van extase voordeden. Hoewel AZ het meeste balbezit had en de meeste speldenprikjes uitdeelde, was het de tegenstander die voor het eerst had moeten scoren. Mitchell van Bergen werd de diepte ingestuurd en zag Henk Veerman volledig vrijstaan, maar gaf zijn pass te weinig snelheid mee en vervolgens kon ook Benjamin Nygren de afvallende bal niet tot doelpunt promoveren. Na een klein halfuur kreeg ook AZ een goede kans nadat Calvin Stengs de bal technisch perfect richting doel volleerde, maar doelman Erwin Mulder in de weg zag staan.

Dat was echter wel het startschot voor meer aanvallende impulsen aan Alkmaarse zijde. Een minuut later kon Albert Gudmundsson van dichtbij richting doel schieten, maar vormde de arm van Jan Paul van Hecke een obstakel in de baan van het schot. Het gevolg was een penalty en Koopmeiners had, ondanks dat hij dit seizoen al twee keer eerder miste vanaf elf meter, het lef om achter de bal te gaan staan en rondde nu wel koelbloedig af: 1-0. 

Voor rust verdubbelde de uitploeg ook nog de score, door een doelpunt te maken dat symbolisch is voor het frivole spel van AZ in de laatste weken. Met een effectbal speelde Stengs Karlsson vrij. Zoals vorig seizoen Oussama Idrissi wekelijks Owen Wijndal wegstak, liet de buitenspeler zien dit kunstje ook te beheersen. De Zweed trok naar binnen en gaf de bal mee aan de back die buitenom kwam. Vervolgens leek Albert Gudmundsson de voorzet binnen te lopen, maar na bleek uiteindelijk Woudenberg het laatste zetje te hebben gegeven.

De donderspeech van Johnny Jansen in de onderbreking zette echter geen zoden aan de dijk, want Dennis Higler had pas amper op zijn fluit geblazen voor het begin van de tweede helft, of de 0-3 lag al in het netje. Net als bij de tweede treffer kwam Karlsson naar binnen, alleen nu besloot hij zelf te schieten en verraste Mulder in de korte hoek. Een kansloze middag voor Heerenveen, dat al de ploeg was met gemiddeld genomen het minste balbezit in de Eredivisie, maar deed daar zondagmiddag nog een schepje bovenop. De tegenstander liet in het restant van de wedstrijd de bal eenvoudig van voet naar voet gaan en Heerenveen leek vooral aan schadebeperking te doen. Ondanks een handjevol mogelijkheden en een schot op de paal van Mitchell van Bergen bleek 0-3 de eindstand.

Zodoende boekt de formatie van Arne Slot de tweede zege van het seizoen, hield het opnieuw de nul en krijgt het de subtop langzaamaan weer in zicht. Het staat nu op plek acht, met vijf punten minder dan Heerenveen, dat is afgezakt naar de zesde positie, maar voorlopig na de goede start wel weer met beide benen op de grond staat. Na de interlandperiode staan voor AZ en Heerenveen met respectievelijk FC Emmen en RKC twee op papier eenvoudigere tegenstanders op het programma.

Opstellingen en beoordelingen*:

SC Heerenveen: Erwin Mulder 5; Lucas Woudenberg 5, Pawel Bochniewicz 5,5, Jan Paul van Hecke 6,5, Sherel Floranus 5; Rodney Kongolo 5, Oliver Batista Meier 4 (45. Ibrahim Dresevic 5,5), Joey Veerman 4; Mitchell van Bergen 5,5, Henk Veerman 4, Benjamin Nygren 4,5 (67. Rami Hajal 6).

AZ: Marco Bizot 6,5; Owen Wijndal 6,5, Bruno Martins Indi 6,5, Pantelis Hatzidiakos 6, Jonas Svensson 6; Teun Koopmeiners 7, Dani de Wit 6, Fredrik Midtsjø 6,5 (78. Zakaria Aboukhlal -); Jesper Karlsson 7 (78. Tijani Reijnders -), Albert Gudmundsson 7, Calvin Stengs 7.

Man of the match: Jesper Karlsson
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd