Sparta boekt broodnodige overwinning tegen pover RKC

7 november 2020, 23:09   Bijgewerkt: 7 november 2020, 23:53

Sparta heeft na vier nederlagen en drie gelijke spelen eindelijk de eerste zege in de Eredivisie geboekt. Het werd zaterdagavond 0-2 tegen RKC Waalwijk door goals van Lennart Thy en Abdou Harrouri. Door de overwinning stijgen de Spartanen naar de dertiende plek op de ranglijst, terwijl RKC zakt naar de plaats vijftien.

Om van een ware degradatiekraker te spreken, is misschien te vroeg, maar de clash tussen RKC en Sparta behoorde geheid tot een 'zespuntenwedstrijd' in de kelder van de Eredivisie. Voor beide ploegen zou een overwinning goud waard zijn. Sparta kende namelijk een stroeve start van de competitie. Hoewel de Spartanen knap gelijkspeelden tegen AZ (4-4) en Feyenoord (1-1), hadden de Rotterdammers nog geen overwinning geboekt. RKC verloor weliswaar de eerste drie competitiewedstrijden, maar herstelde zich verdienstelijk. Een uitoverwinning bij Heracles (0-1) en de daaropvolgende gelijkspelen tegen PEC Zwolle (1-1) en Feyenoord (2-2), zorgden ervoor dat de Waalwijkers de dertiende plek in de Eredivisie bezaten.

In de eerste helft was het nog behelpen tussen RKC en Sparta. De belangen die op het spel stonden waren duidelijk zichtbaar in Waalwijk, want zowel de ploeg van Henk Fraser als die van Fred Grim groef zich in bij balbezit van de tegenstander. De angst overheerste dus met name in de eerste helft. Centrale verdediger Bart Vriends scoorde weliswaar vanuit een corner van Bryan Smeets de 0-1, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door scheidsrechter Ingmar Oostrom. De leidsman vond dat Vriends doelman Kostas Lamprou hinderde.

Kort daarna stond arbiter Oostrom opnieuw in de spotlight. Adil Aussar, die terugkeerde van een schorsing, leek met twee handen Vitalie Damascan naar de grond te duwen. Oostrom wuifde het weg, maar VAR Alex Bos riep hem naar de kant. Toch besloot de scheidsrechter om het advies van zijn videoscheidsrechter niet over te nemen en zodoende was 0-0 de logische ruststand in Waalwijk.

Een kwartier na rust brak Sparta de ban in het Mandemakers Stadion. Sven Mijnans gaf een perfect aangesneden voorzet op het hoofd van Lennart Thy, die ongedekt de 0-1 kon binnenkoppen. Daarna kon Sven Mijnans zelfs de score verdubbelen. Bryan Smeets stond één-op-één met Lamprou en moest de trekker over halen, maar de Limburger twijfelde te lang en legde de bal uiteindelijk breed op de inlopende Mijnans. Smeets zag echter niet dat Mijnans volledig was gedekt, waardoor de opgelegde kans was verkeken.

Het kwam Sparta niet duur te staan. RKC werd in de slotfase amper gevaarlijk en in de omschakeling kon het team van Fraser zelfs de zege veiligstellen. Abdou Harrouri kegelde de bal kiezelhard in de korte hoek van Lamprou, die het schot te machtig was. Na zeven duels heeft Sparta eindelijk haar eerste overwinning van het seizoen binnen. 

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5; Luuk Wouters 5, Ahmed Touba 5,5, Melle Meulensteen 5, Said Bakari 5 (87. Paul Quasten); Ayman Azhil 5,5, Anas Tahiri 5,5 (72. Richard van der Venne –), Vurnon Anita 5; Ola John 5 (62. Lennerd Daneels 5), Vitalie Damascan 5 (62. Finn Stokkers 5), Cyril Ngonge 5 (72. Morad El Haddouti –)

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6, Dirk Abels 5,5, Bart Vriends 6,5, Deroy Duarte 6, Michaël Heylen 5,5, Mica Pinto 6,5; Deroy Duarte 6, Sven Mijnans 8 (89. Wouter Burger), Abdou Harroui 6, Adil Auassar 6, Lennart Thy 7 (87. Emanuel Emegha), Bryan Smeets 5 (81. Tom Beugelsdijk –)

Man of the match: Sven Mijnans

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen