AZ boekt langverwachte eerste driepunter op machteloos RKC

1 november 2020, 21:54   Bijgewerkt: 1 november 2020, 22:01

AZ heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De Alkmaarders hielden thuis tegen RKC lang spannend, maar boekten uiteindelijk een zege die nimmer in gevaar kwam: 3-0. Al vroeg in het duel zette Calvin Stengs de thuisploeg fraai op voorsprong. Na een gemiste penalty van Teun Koopmeiners zorgde Albert Gudmundsson twintig minuten voor tijd voor de beslissing. De aanvaller bepaalde in blessuretijd de eindstand op 3-0.

Kansenregen

Het bleef ook na de openingstreffer eenrichtingsverkeer in Alkmaar. Nadat Dani de Wit nog binnen tien minuten het doel onder vuur had genomen, kreeg Gudmundsson na ruim een kwartier spelen de tot dan toe grootste kans op 2-0. Na een fraaie pass van Stengs kon de aanvaller alleen op Lamprou af. Hij stifte de bal over de doelman heen, maar zag zijn inzet op de lat belanden.

Vijf minuten later was Karlsson dicht bij een treffer, maar Lamprou was opnieuw een sta-in-de-weg. RKC, dat in de eerste helft slechts één balcontact in het strafschopgebied van AZ wist te noteren, kwam er maar niet aan te pas. De Waalwijkers moesten Sylla Sow na ruim een half uur wisselen. Ola John kwam hem vervangen.

Déjà vu voorkomen

Ook de eerste kans na rust was direct voor de Alkmaarders. Karlsson nam het doel van Lamprou onder vuur met een zwabberbal, waarop de doelman gestrekt moest. Daarna brak een wat mindere fase aan. RKC deed zo nu en dan van zich gelden, maar wist niet echt gevaarlijk te worden. Ook AZ creëerde geen levensgrote kansen. Dani de Wit wist nog wel te scoren, maar hij deed dat in buitenspelpositie.

De tweede treffer kwam het spel niet ten goede. RKC meldde zich direct na het doelpunt zowaar eens aanvallend, maar een schot van John werd geblokt. Vervolgens werd er vooral gewisseld; grote kansen vielen er lange tijd niet te noteren. In de absolute slotfase zorgde Gudmundsson voor de eindstand: 3-0. Zo trokken de Alkmaarders voor het eerst dit seizoen in competitieverband een voorsprong over de streep. Als dat de komende weken vaker gebeurt, staat AZ over een paar weken op een plek waar het gezien de kwaliteiten daadwerkelijk hoort.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 6,5 (76. Yukinari Sugawara -), Pantelis Hatzidiakos 6 (84. Timo Letschert -), Bruno Martins Indi 6,5 (70. Myron Boadu -), Owen Wijndal 6,5; Fredrik Midtsjo 6,5, Dani de Wit 6,5, Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 7 (76. Zakaria Aboukhlal -), Albert Gudmundsson 7,5, Jesper Karlsson 7 (84. Tijani Reijnders -)

RKC: Kostas Lamprou 7; Luuk Wouters 6,5 (67. Paul Quasten 5), Ahmed Touba 6,5, Melle Meulensteen 6, Said Bakari 6,5; Nicolas Olsak 5,5 (46. Ayman Azhil 5,5), Anas Tahiri 5,5, Vurnon Anita 5; Sylla Sow 6 (38. Ola John), Vitalie Damascan 4,5 (67. Lennard Daneels 5), Cyril Ngonge 6 (78. Finn Stokkers -)

Man of the match: Albert Gudmundsson

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.