AZ blijft Europees wél winnen: met ruime cijfers langs Rijeka

29 oktober 2020, 22:58   Bijgewerkt: 29 oktober 2020, 23:07

AZ heeft donderdagavond tegen HNK Rijeka zijn Europese gezicht getoond en de voorsprong van de eerste helft niet uit handen gegeven. Een vroeg benutte strafschop van Teun Koopmeiners gaf AZ de vliegende start waar ze op hoopten. De kansen werden na de 2-0 van Albert Gudmundsson groter en de doelpunten mooier. Het resulteerde in een uitstekende eindstand van 4-1.

Na de eerdere overwinning tegen Napoli was het vanavond de kans om op zes punten te komen uit twee wedstrijden. Dan zou het in de Eredivisie moeizaam gaan, maar Europees juist crescendo. AZ zocht vanaf de aftrap direct de aanval en hield daarna de controle door de bal in de verdediging van links naar rechts te spelen. Pantelis Hatzidiakos probeerde het met een lange bal op Dani de Wit die op zijn beurt naar de grond werd gebracht in het strafschopgebied. Koopmeiners kreeg zodoende de uitgelezen kans om zijn ploeg binnen tien minuten vanaf de penaltystip op voorsprong te zetten. De aanvoerder bleef rustig en schoof de bal door het midden het doel in.

Een comfortabele voorsprong voor AZ is de laatste weken vooral een reden tot zorgen in Alkmaar. Reden genoeg voor de neutrale voetbalkijker om reikhalzend uit te kijken naar de slotfase. Het AZ van de Europa League liet zien een totaal andere ploeg te zijn dan degene die we zien in de Eredivisie. Gelukkig voor de Alkmaarders bleef een spannende slotfase hen dit keer bespaard. Het enige tegendoelpunt van Sandro Kulenovic die nog viel na de 4-0, liet ze niet meer wankelen.

Het doelpunt van Kulenovic was het enige smetje op deze Europese voetbalavond voor AZ, maar de grootste overwinning is misschien dat AZ zich niet van de wijs liet brengen. Door de 0-1 overwinning van Napoli op Real Sociedad staat AZ nu in zijn eentje bovenaan in de poule. Een heerlijke opsteker voor Slot en zijn mannen. Het is afwachten of AZ dit goede gevoel meeneemt naar het competitieduel tegen RKC Waalwijk.

Opstelling en beoordelingen*

AZ Alkmaar: Marco Bizot 7, Jonas Svensson 6.5, Pantelis Hatzidiakos 7 (62' Ramon Leeuwin 6), Bruno Martins Indi 7 (89' Maxim Gullit -), Owen Wijndal 6.5, Fredrik Midtsjo 8, Dani de Wit 7.5, Teun Koopmeiners 7.5, Calvin Stengs 6.5 (67' Hakon Evjen 6), Albert Gudmundsson 8 (89' Yusuf Barasi -), Jesper Karlsson 7.5 (67' Zakaria Aboukhlal 6)

Man of the match: Fredrik Midtsjo

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.