Malen bezorgt gehavend PSV cruciale late zege op AC Omonia

Malen bezorgt gehavend PSV cruciale late zege op AC Omonia

29 oktober 2020 – Een gehavend PSV is donderdagavond door het oog van de naald gekropen op bezoek bij AC Omonia. Tegen de Cyprioten scoorde Donyell Malen tien seconden voor tijd de winnende treffer: 1-2. Daarmee maakte de Oranje-international eigenhandig een discutabele wereldgoal van Jordi Gomez ongedaan. Een welkome zege voor de Eindhovenaren, die geplaagd worden door het coronavirus. PSV reisde met genoeg kopzorgen af naar Cyprus. Trainer Roger Schmidt moet namelijk nog altijd veel spelers missen door het coronavirus. In Nicosia waren Eran Zahavi, Nick Viergever, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Cody Gakpo afwezig door het virus, waar Marco van Ginkel en Érick Gutiérrez nog geblesseerd zijn. Jordan Teze mocht op het laatste moment alsnog afreizen, nadat hij eerder nog werd tegengehouden door de Cypriotische autoriteiten.

De verdediger stond in de basiself en acteerde als rechtsback. Met ook de teruggekeerde Mario Götze vanaf de aftrap oogde het allemaal zeer onwennig in de openingsfase. Nadat Omonia de eerste kans kreeg via Michal Duris, die vrijstaand in de handen van Yvon Mvogo kopte, creëerde ook PSV een eerste mogelijkheid. De sterk spelende Noni Madueke speelde zich vrij tussen de linies en zette een goede dribbel in, waarna zijn schot met een sliding van Adam Lang ternauwernood onschadelijk gemaakt kon worden. Toch lukte het PSV nauwelijks om een gaatje te vinden in de verdediging van de Cyprioten, die zeer compact stonden opgesteld. Niet voor niets is Omonia ook nog ongeslagen in de nationale competitie na zeven duels met vier overwinningen en drie gelijke spelen. De Eindhovenaren waren bovendien te slordig in de eindfase van de aanval en creatievelingen Götze en Mohammed Ihattaren konden zich daardoor niet onderscheiden.

Waar PSV daarna steeds beter in de wedstrijd leek te komen, kwam het juist in die fase op achterstand. Ibrahim Sangare maakte een overtreding op de helft van Omonia, waarna aanvoerder Jordi Gomez de PSV-goalie Mvogo te ver voor zijn doel zag staan en in één keer raak schoot: 1-0. Een zeer discutabele treffer overigens, want de bal leek niet stil te liggen. Toch keurde de Litouwse arbiter Donatas Rumsas het doelpunt goed, waardoor PSV met een fikse tegenslag in de achtervolging moest. Het verste doelpunt ooit gemaakt in de Europa League gaat desondanks ongetwijfeld heel de wereld over. 

Gelukkig voor PSV duurde de achtervolging niet lang, want de Eindhovenaren zochten direct de aanval. Via Götze en Madueke mislukte in het eerste bedrijf het één en ander, maar een combinatie na veertig minuten leverde de gelijkmaker op. Götze zette de aanval op, stuurde Madueke weg en de Engelsman vond aanvoerder Donyell Malen, die met een simpele voetbeweging binnentikte: 1-1. 

PSV hoopte die goede lijn door te trekken, maar kwam zwak uit de kleedkamer. Ryan Thomas kreeg allereerst een gele kaart en even later ontsnapten hij en zijn ploeg aan een nieuwe achterstand na een te korte terugspeelbal van de middenvelder. Duris schoot wild over, waardoor PSV goed wegkwam. Net als tegen Granada vielen de Eindhovenaren ver terug na de rust, al was het ook in de eerste helft dus al niet heel hoogstaand. Veel andere smaken had Schmidt echter niet op de bank, want met Mauro Júnior en Adrian Fein zaten er slechts twee veldspelers uit de A-selectie in de dug-out.

De eerste grote kans voor PSV na de rust viel pas te noteren na 66 minuten. Madueke snelde er maar weer eens vandoor en bediende Malen, maar hij kwam net niet lekker uit voor een goed schot om zijn tweede van de avond te maken. Ook Ihattaren kreeg een honderd procent kans. De middenvelder, die in Nicosia weer ietsjes van zijn klasse toonde, kreeg een vrije schietkans, maar Michael Luftner voorkwam een doelpunt door zich ervoor te gooien zoals dat ook in de eerste helft gebeurde bij het schot van Madueke. In de slotfase was het beste er bij Omonia wel van af en PSV kreeg genoeg mogelijkheden op de zege.

De grootste kans was voor de dreigende Malen die zich goed vrijmaakte, maar Fabiano lag in de weg en even later was hij weer de winnaar bij een schot van Ihattaren. Toch was daar nog Malen, die prachtig werd weggestoken door Thomas en oog in oog met de uitblinkende goalie niet faalde: 1-2. Overigens is Malen nu de PSV'er met de Europese goals voor de club vóór zijn 22e verjaardag: 11. Daarmee passeerde hij de Braziliaanse Ronaldo. Een belangrijke zege voor de ploeg van Roger Schmidt, want door het gelijkspel tussen Granada en PAOK (0-0) staat het nu met drie punten uit twee groepsduels op de tweede plaats. 

Opstellingen en beoordelingen: *

PSV: Mvogo 5; Teze 6, Hendrix 6, Boscagli 6, Max 6; Sangaré 6, Thomas 6, Götze 6; Ihattaren 6, Malen 8, Madueke 7,5 (83. Fein)

Man of the Match: Donyell Malen
Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 3 december 2020

  2. woensdag 2 december 2020