Liverpool
0 – 0
Ajax

Falende arbiter en slecht spel zorgen voor horroravond Feyenoord

Falende arbiter en slecht spel zorgen voor horroravond Feyenoord

29 oktober 2020 – Feyenoord heeft een beschamende Europese avond achter de rug. In De Kuip werd donderdagavond met 1-4 verloren van Wolfsberger AC, de nummer tien van de Oostenrijkse competitie. Arbiter Srdan Jovanovic was de meestbesproken man op het veld, want hij legde de bal tot driemaal (!) tot op de stip voor de gasten en toonde aan waarom de VAR meestal wel een uitkomst is. Daarmee bleef de aansluitingstreffer van Steven Berghuis zonder waarde. Een Europese thuiswedstrijd zorgt in Rotterdam doorgaans voor een fantastische sfeer, maar ditmaal moest Feyenoord in een troosteloos lege Kuip een resultaat zien neer te zetten. De ploeg van Dick Advocaat had zichzelf overwintering in de Europa League ten doel gesteld en moest na het gelijke spel van vorige week in Zagreb dus afrekenen met Wolfsberger AC om een statement te maken in Groep K. Dat statement kwam echter koud na het eerste fluitsignaal van Wolfsberger en niet van Feyenoord. De bezoekers trokken brutaal ten aanval en het eerste gevaar ontstond al snel toen Christophher Wernitznig de Rotterdamse zestien in glipte. Verdediger Eric Botteghin wist niet wat hij met de situatie aan moest en liep de aanvaller onhandig op zijn hakken. Wernitznig ging maar wat gretig naar het gras en kreeg bijval van scheidsrechter Srdjan Jovanovic, die naar de stip wees. Wolfsberger's aanvoerder Liendl, in het seizoen 2017-2018 actief voor FC Twente, nam plaats achter de bal en faalde niet: 0-1.

Een waardeloze start dus voor Feyenoord, maar het kwaad bleek nog niet geschied. Nog geen tien minuten na de eerste strafschop ging de bal opnieuw op elf meter, toen Bart Nieuwkoop na zeer licht contact met opnieuw Wernitznig hard werd bestraft door Jovanovic. Wederom nam Liendl het klusje voor zijn rekening en opnieuw faalde hij niet, hoewel Justin Bijlow er nog wel aan zat. De enige bondgenoot die Feyenoord na die tweede treffer nog over had was de klok, al leken de Rotterdammers daar nauwelijks van doordrongen. Het spel van de huidige nummer vijf van de Eredivisie was stroperig en aanvallende momenten kwamen nauwelijks tot stand. Jovanovic bleef gretig naar zijn fluit grijpen, waardoor enkele dode spelmomenten nog voor enige dreiging konden zorgen, maar Feyenoord kreeg Wolfsberger tot aan de rust nauwelijks aan het wankelen.

Het was dan ook niet verrassend dat Advocaat in de rust ingreep. De coach haalde de worstelende Nieuwkoop naar de kant voor Luciano Narsingh, waardoor Linssen nu vast in de spits terecht kwam. Al vlug betaalde zich dat uit in succes, want Narsingh had al snel een assist te pakken. De linksbuiten werd weggestuurd, keek goed naar wat er naast hem gebeurde en bediende aanvoerder Berghuis: 1-2. Dat leek de opsteker die Feyenoord nodig had, want in de momenten na de goal was ook de gelijkmaker bijna een feit. Linssen kreeg twee behoorlijke kansen en ook Lutsharel Geertruida deed een duit in het zakje, maar de bal viel maar niet binnen.

In het moment van opmerkzaamheid kreeg Feyenoord vervolgens al snel weer het deksel op de neus. Opnieuw viel er veel te veel ruimte bij de achterste linie van de Rotterdammers en doordat ook Bijlow uit positie was kon Liendl met een droge schuiver zijn hattrick compleet maken. Daarbij leek er een (lichte) overtreding te worden gemaakt op de goalie van de Rotterdammers, maar werd niet als zodanig beoordeeld door Jovanovic. 

Niet veel later werd het leed voor Advocaat en de zijnen nóg groter, doordat Jovanovic maar weer eens een penalty toekende aan Wolfsberger. Er was ditmaal zo mogelijk nog minder aan de hand dan bij het moment met Nieuwkoop, want Bijlow kwam uit zijn doel en bokste duidelijk zichtbaar de bal weg. Hij sprong daarbij wel tegen een tegenstander op, maar in plaats van de doelman het voordeel te gunnen wees de arbiter uit Servië naar de stip. Ditmaal mocht Joveljic het cadeautje uitpakken en dat deed hij, al zat Bijlow er wéér aan.

Het was de definitieve nekslag voor Feyenoord, dat na die 1-4 hunkerde naar het laatste fluitsignaal. De ploeg moest met de staart tussen de bennen richting kleedkamer, waar zelfs VAR-criticus Dick Advocaat met weemoed aan de virtuele assistant zal hebben gedacht. En dat terwijl eigenlijk Mykola Balakin was aangesteld voor het duel, maar de scheidsrechter had corona en werd vervangen. Zonder succes, in elk geval vanuit Rotterdams perspectief.

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Justin Bijlow 5; Bart Nieuwkoop 4 (46. Luciano Narsingh -), Eric Botteghin 4, Uros Spajic 4.5, Ridgeciano Haps 6.5; Lutsharel Geertruida 6, Orkun Kökcü 5, Jens Toornstra 4; Steven Berghuis 6, Bryan Linssen 4 (76. Naoufal Bannis -), Mark Diemers 4

Man of the Match: Ridgeciano Haps
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 1 december 2020

  2. maandag 30 november 2020