Corona en voetbal: moet er wel doorgespeeld worden?

27 oktober 2020, 08:07   Bijgewerkt: 27 oktober 2020, 08:48

Het coronavirus houdt het voetbal steeds meer in zijn greep. In Nederland kregen onder andere PSV, AZ en NAC Breda recent in flinke vorm te maken met het virus, terwijl over heel de wereld het aantal besmettingen toe lijkt te nemen in de voetbalwereld. Dat zorgt voor veel vraagtekens bij de betrokkenen uit de voetballerij. Zou er wel doorgespeeld moeten worden nu het aantal besmettingen weer zo hard stijgt?

"Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht", stelt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS, die zorgen heeft over de flinke toename van het aantal besmettingen in de Nederland tegenover De Telegraaf. De gezondheid van de spelers staat op het spel. "Als clubs wedstrijden moeten spelen zonder hun belangrijkste spelers, is dat ook een beetje competitievervalsing." Zo verloor het tot dusver ongeslagen NAC Breda plots driemaal op rij.

KNVB's clubarts Edwin Goedhart zegt dat hij wist dat dit seizoen alles anders zou zijn. "Ik hoor soms geluiden van trainers die kort voor wedstrijden testresultaten horen en dan hun opstelling moeten veranderen. Maar dat is overal zo. Ik hoorde van een international uit Engeland dat ze vlak voor ze het veld oplopen pas uitslagen krijgen. Het is onderdeel van het huidige systeem. Het alternatief is niet spelen", stelt Goedhart tegenover de Volkskrant. "Het kan miljoenen mensen vertier bieden, terwijl het risico op besmetting in lege stadions klein is."

Lees ookKabangu: "Ik heb het overleefd

Dagblad Trouw komt met enkele cijfers uit het betaalde voetbal. 'Al 150 spelers testten positief op Covid-19, op een kleine beroepsgroep van nog geen 900 mensen', schrijft de krant. 'De KNVB meent dat het nog altijd verantwoord is; vanwege de vele testen zijn er ook veel positieve gevallen. En die worden vroeg opgespoord, waardoor de ziekte goed in bedwang gehouden kan worden, is het argument. Niettemin werd maandag bekend dat Willem II-speler Elton Kabangu deze zomer met corona op de intensive care terecht kwam. (...) Telkens opnieuw zijn de bubbels lek gebleken. Dat er desondanks toch door gevoetbald mag worden, lijkt geen goed signaal naar de rest van een maatschappij die zucht onder de beperkingen.' Geld is echter een cruciale drijfveer om het voetbal vooralsnog wel door te laten gaan.

Toch moet de gezondheid zwaar(der) wegen, vindt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken bij FIFPRO in het Algemeen Dagblad. "Het lastige is dat we nog heel weinig weten over wat het virus kan veroorzaken bij relatief jonge sporters. Niemand blijkt immuun te zijn voor Covid-19. Ook voor een sporter kan een besmetting zijn of haar carrière beïnvloeden. Maar we hebben wel de wetenschappelijke evidentie nodig om daar beleid op te kunnen maken." Volgens Gouttebarge worden er meerdere scenario's uitgewerkt voor als het aantal besmettingen hard blijft toenemen. De FIFAPRO pleit in elk geval voor het flink terugdringen van het aantal oefeninterlands dat momenteel nog gespeeld wordt.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen