KNVB snapt standpunt Nijhuis, Duarte ontsnapt aan rood

KNVB snapt standpunt Nijhuis, Duarte ontsnapt aan rood

26 oktober 2020 – Reinold Wiedemeijer kon vanuit de KNVB begrip opbrengen voor de beslissing van Bas Nijhuis om zijn strafschop zondagmiddag terug te draaien in de absolute slotfase bij Vitesse-PSV. Hoewel men in het kamp van de Eindhovenaren het geen duidelijke fout vond waardoor de VAR niet had mogen ingrijpen, zag de vertegenwoordiger vanuit Zeist dat anders. "Voor Bas was dit wel een duidelijke fout."Dat zei Wiedemeijer tegenover FOX Sports, waar hij tekst en uitleg gaf over de beslissingen in het afgelopen speelweekend. "Als je ziet dat er niks is en je geeft toch een strafschop, dan is dat heel makkelijk gegeven. Bas geeft aan dat hij duwen met twee handen ziet", legt Wiedemeijer uit. "Maar de VAR zit te kijken en ziet dat het duwen er niet is en dat laat weten. Daarop wil Bas de beelden opnieuw bekijken."

Vervolgens concludeert de scheidsrechter zelf dat er van duwen inderdaad geen sprake is en draait hij de gegeven strafschop terug. "Het is een veel te makkelijk gegeven strafschop. De ene wil omhoog, de andere kletst erin. Maar we zien geregeld dat hiervoor wel een strafschop gegeven wordt", erkent Wiedemeijer. "Voor Bas was het echter een duidelijke fout."

Lees ookNijhuis twijfelt niet aan beslissing om penalty terug te draaien

Rode kaart voor Auassar
Tevens werd Wiedemeijer gevraagd naar de rode kaart van Sparta-middenvelder Adil Auassar, die van het veld werd gestuurd vanwege een trappende beweging. Daaraan vooraf ging echter een schop van Heraclied Rai Vloet, wat de scheidsrechter van dienst én de VAR niet zagen. "Sedar heeft niet alles gezien op de beelden. De aanleiding van waarom de trap was, is niet gezien", aldus Wiedemeijer.

De voormalig scheidsrechter denkt dat de VAR mogelijk in een tunnelvisie zat om de rode kaart van Auassar te beoordelen en zo het voorafgaande aan de rode kaart vergat. "Anders had het zomaar twee keer rood kunnen zijn Ze vergeten naar het totaalplaatje te kijken", dacht Wiedemeijer, die aangaf dat Sparta Rotterdam overigens ook ontsnapte aan een twee rode kaart. Deroy Duarte maakte een keiharde tackle tien minuten voor tijd en kreeg daarvoor slechts geel, waar het volgens de KNVB rood had moeten zijn.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 6 december 2020

  2. zaterdag 5 december 2020