Ongelofelijk: AZ geeft ook tegen ADO Den Haag zege uit handen

Ongelofelijk: AZ geeft ook tegen ADO Den Haag zege uit handen

25 oktober 2020 – Het door corona zwaargehavende AZ heeft zondagavond opnieuw een zeker lijkende zege uit handen gegeven. De Alkmaarders leken vooralsnog geen probleem te hebben met ADO Den Haag, maar de terughoudendheid en angst zorgde voor een nieuwe zeperd: 2-2. Het is voor de vijfde keer dat de formatie van Arne Slot in de Eredivisie niet verder komt dan een gelijkspel.Het coronavirus en AZ blijft een soap. De Alkmaarders reisden afgelopen week met maar negentien spelers af naar Napels vanwege een corona-uitbraak. Desondanks wist de zwaargehavende selectie van Arne Slot bewonderenswaardig met 1-0 te winnen van Napoli in de Europa League-groepswedstrijd. Maar een paar dagen later sloeg het virus wederom toe binnen de selectie. AZ maakte namelijk enkele uren voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag bekend dat er twee nieuwe besmettingen zijn. In totaal zijn er nu vijftien spelers geïnfecteerd met het coronavirus. Ondanks de nieuwe besmettingen kan Slot toch beschikken over een groot aantal van zijn basisspelers. Yukinari Sugawara vervangt de geschorste Jonas Svensson op de rechtsbackpositie. Hij vormt daarmee met Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martens Indi en Owen Wijndal de achterhoede. Bij ADO maakt David Phillip na twee invalbeurten zijn officiële basisdebuut.

In de eerste helft was de druk van AZ, dat ADO Den Haag het voetballen onmogelijke maakte, gigantisch, ondanks het midweekse duel in de benen. De Hagenezen leverden na drie à vier passes telkens de bal in bij de Alkmaarders. Het was dan ook wachten totdat de Haagse-defensie definitief zou verzaken. Doelman Luuk Koopmans kon zijn doel een dik halfuur schoonhouden, maar uit een corner werd het dan toch 0-1. Albert Gudmundsson kreeg eindelijk loon naar werken. De bal bleef hangen in het vijfmetergebied, waarna Dani de Wit de bal panklaar legde voor de IJslander, die de bal bijna achteloos keihard in de kruising schoot.

AZ kwam met dezelfde aanvallende intenties uit de kleedkamer, want het bleef ook na de rust jagen op doelpunten. Alleen de slordigheid in de eindfase was de enige reden waarom Slots' ploeg pas één keer had gescoord. Via standaardsituaties werd ADO echter ook steeds wat gevaarlijker in het tweede bedrijf. Eerst was het Peet Bijen die zijn kopbal gekeerd zag worden door een katachtige reflex van Marco Bizot. Maar even later viel het doelpunt alsnog. Uit een hoekschop stond AZ wederom niet op te letten en zo schoot Milan van Ewijk knap de 1-1 binnen. De gasten waren de controle kwijt, maar kregen kort na de gelijkmaker een cadeautje. Bijen schoof zomaar de bal in de voeten van Jesper Karlsson die dat koelbloedig afstrafte: 1-2. 

Het leek dan toch nog goed te komen voor het team van Slot. AZ heeft de laatste weken genoeg waarschuwingen gekregen dat de zege zomaar nog weggegeven kan worden, maar heeft haar les duidelijk nog niet geleerd. Ook niet ondanks de gelijkmaker van de thuisploeg en de waarschuwingen van de eerdere weken. Een lage voorzet van Milan van Ewijk leek aan iedereen voorbij te gaan, maar bij de tweede paal dook Michiel Kramer op en tikte tegendraads de 2-2 binnen. AZ gaf dus óók tegen ADO Den Haag twee keer een voorsprong weg en speelt voor de vijfde keer op rij gelijk in de Eredivisie. Een heel hard gelag voor de ploeg van Slot, dat veel eerder de wedstrijd had moeten beslissen. Het past in deze krankzinnige Eredivisie-speelronde...

Opstellingen en beoordelingen*:

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6.5; Lassana Faye 3, Peet Bijen 4.5, Shaquille Pinas 5, Milan van Ewijk 7.5; Dante Rigo 5, Kees de Boer 4.5 (59. Ilay Elmkies 5), John Goossens 5.5 (82. Ravel Morisson –); David Philipp 4 (82. Michiel Kramer –), Jonas Arweiler 5 (71. Nikos Karelis –), Amar Catic 4 (46. Vicente Besuijen 5.5)

AZ: Marco Bizot 5,5; Owen Wijndal 6.5, Bruno Martins Indi 6.5, Pantelis Hatzidiakos 6, Yukinari Sugawara 6.5; Fredrik Midtsjø 6.5, Dani de Wit 6, Teun Koopmeiners 6.5; Calvin Stengs 6.5, Albert Gudmundsson 6.5 (83. Ramon Leeuwin), Jesper Karlsson 7

Man of the match: Milan van Ewijk
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 6 december 2020

  2. zaterdag 5 december 2020