Gehavend PSV verliest de koppositie door uniek verlies bij Vitesse

25 oktober 2020, 16:33   Bijgewerkt: 25 oktober 2020, 16:38

Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft PSV een nederlaag moeten slikken op bezoek bij Vitesse. Zondagmiddag kwamen de Eindhovenaren kort na rust nog wel op 1-1 via Olivier Boscagli, maar snel daarna volgde de uiteindelijk winnende 2-1 van Loïs Openda. In extase leek PSV nog een penalty te krijgen, maar Bas Nijhuis draaide op advies van de VAR zijn beslissing terug. Dus bleef het bij 2-1 en won Vitesse verdiend voor het eerst van PSV in de GelreDome.

Een knauw aan het zelfvertrouwen door een slecht resultaat in de Europa League (1-2 tegen Granada), zes door corona besmette spelers in de toch al volle ziekenboeg en dan deze zondag met slechts vijf wissels op de bank aantreden tegen de nummer drie: op voorhand leek het geen gemakkelijke klus te gaan worden voor PSV om de koppositie te heroveren op Ajax. Tegenover deze minpunten stonden alleen de statistieken: PSV verloor deze eeuw nog nooit in Arnhem. Vorig seizoen werd het 1-2, PSV boog toen de 1-0 achterstand om via Sam Lammers en Cody Gakpo.

Deze twee waren er nu niet bij, Lammers vertrok in de zomer naar Atalanta Bergamo en Gakpo was een van de spelers met corona. Naast Gakpo was ook aanvoerder Denzel Dumfries besmet, daardoor posteerde trainer Roger Schmidt Mauro Júnior op de rechtsbackpositie. Voorin koos de Duitser voor Eran Zahavi en Noni Madueke, Donyell Malen begon op de bank. Bij Vitesse was er een basisplaats voor Idrissa Touré door de afwezigheid van Oussama Tannane (geschorst).

Tronstad was het eindstation van een mooie aanval geweest. PSV werd op dat moment even van het kastje naar de muur gespeeld. De Eindhovenaren wisten zich überhaupt geen raad met het spel van Vitesse. De Arnhemmers trokken een muur van vijf verdedigers op: dat was de aanval van PSV te machtig. Maar aan de bal was PSV ook niet goed. Te snel en te vaak kreeg Vitesse, mede door het afjagen, de bal al heel snel weer terug. Slechts twee keer kwam PSV tot een kansje: Ryan Thomas schoot tegen Remko Pasveer aan en Mohamed Ihattaren krulde op slag van rust de bal naast.

Dus moest PSV in de resterende 45 minuten uit een ander vaatje tappen om een resultaat te boeken in Arnhem. Dat vaatje stond blijkbaar in de kleedkamer, want het PSV van na de pauze liet een heel ander gezicht zien dan het PSV uit de eerste helft. Het was feller, joeg Vitesse af en kwam binnen vijf minuten op gelijke hoogte. Max, die eerst nog met een vrije trap Pasveer tot een knappe redding had gedwongen, bediende Oilivier Boscagli met een voorzet en de verdediger kopte raak: 1-1.

De gelijkmaker leek een opmaat naar meer voor PSV, direct volgden meerdere schoten. Toch kon PSV vrij snel weer helemaal opnieuw beginnen, want Vitesse kwam weer op voorsprong uit de eerste de beste aanval. Wittek gaf laag voor en vond de vrijstaande Openda, die de bal simpel langs Mvogo schoof. Openda leek buitenspel te staan en de VAR nam er een paar minuten voor om het te checken, maar kende de goal toe: 2-1.

De zege leek dus rustig de kant van Vitesse op te komen, maar diep in de blessuretijd leek het toch nog mis te gaan. Nijhuis wees naar de stip toen Jorrit Hendrix en Eli Dasa tegen elkaar aan liepen in zestien. Omdat het een discutabel moment was, keek VAR Danny Makkelie ernaar en die riep Nijhuis vervolgens op om zelf te gaan kijken. Nijhuis had niet heel lang nodig en annuleerde de penalty. Geen kans op 2-2 dus voor PSV, maar een 2-1 nederlaag in Arnhem. Vitesse springt door de zege over de Eindhovenaren heen en is nu de nummer twee van de Eredivisie, waarvan Ajax door het unieke verlies van PSV de koploper weer is.

Opstellingen en beoordelingen*:

Vitesse: Remko Pasveer 6.5, Eli Dasa 5, Jacob Rasmussen 7, Riechedly Bazoer 6.5, Danilho Doekhi 6, Maximilian Wittek 8 (82. Enzo Cornelisse -), Sondre Tronstad 6, Daan Huisman 6.5 (60. Tomas Hajek 6.5), Idrissa Touré 5.5, Loïs Openda 7 (74. Thomas Buitink -), Armando Broja 5 (82. Oussama Darfalou -).

PSV: Yvon Mvogo 6, Mauro Júnior 5, Jordan Teze 6, Olivier Boscagli 6, Philippe Max 6.5, Ibrahim Sangaré 4.5, Ryan Thomas 5 (62. Donyell Malen 5), Jorrit Hendrix 6, Mohamed Ihattaren 5, Noni Madueke 4.5 (88. Adrian Fein -), Eran Zahavi 5.

Man of the match: Maximilian Wittek

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen