FC Emmen
0 – 3
Ajax
ADO Den Haag
0 – 0
SC Heerenveen

Heerenveen boekt ruime zege op negenkoppig FC Emmen

Heerenveen boekt ruime zege op negenkoppig FC Emmen

24 oktober 2020 – SC Heerenveen heeft zaterdag een ietwat geflatteerde 4-0 zege geboekt op FC Emmen. De bezoekers uit Drenthe kregen twee discutabele rode kaarten. Henk Veerman (2), Benjamin Nygren en Rodney Kongolo waren de doelpuntenmakers namens de Friezen. FC Emmen kende een teleurstellende voorbereiding op deze wedstrijd. Vorige week viel Anco Jansen tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard met een lichte blessure uit. Daarnaast hebben Ricardo van Rhijn, die deze week een rugblessure opliep, en Marko Kolar, die na een langere blessure niet op tijd voor deze wedstrijd kon worden klaargestoomd, geen plek in de selectie. SC Heerenveen kende een betere week, want hoewel er afgelopen zondag nog met 5-1 werd verloren van Ajax, bleken de positieve coronatesten vals alarm te zijn geweest. Na zijn invalbeurt in de kansloos verloren wedstrijd tegen de Amsterdammers, mocht Benjamin Nygren vandaag zijn basisdebuut maken bij de thuisploeg. Dit deed hij onder toeziend oog van 15.000 knuffelberen, die op de tribune zaten om aandacht te vragen voor KiKa.

Het was dan ook enkel het geroep van de ploeg uit Emmen dat in de tiende minuut in het stadion weerklonk, toen Heerenveen-keeper Erwin Mulder een terugspeelbal in zijn handen nam. De arbitrage zag dit echter niet als zodanig, en zo moest de eerste kans voor het sterkere Emmen nog even op zich laten wachten. Uiteindelijk was het Michael de Leeuw die deze aantekende, toen Sergio Peña uit een corner de bal voorgaf. De oud-Groningen-spits kopte de bal echter recht op Mulder af. FC Emmen kreeg in deze fase meerdere mogelijkheden, maar de afronding van de ploeg van Dick Lukkien was niet goed, waardoor een poging tussen de palen uitbleef. Dennis Telgenkamp had aan de andere zijde nog minder te doen dan zijn collega, omdat de thuisploeg onnauwkeurig was in de passing en niet tot een fatsoenlijke aanval kwam.

Toch was het Telgenkamp die na een half uur al tweemaal had moeten vissen, nadat hij werd gepasseerd door Henk Veerman en Benjamin Nygren. Het eerste doelpunt werd voorbereid door laatstgenoemde, die aan de rechterkant van het strafschopgebied Veerman vrij zag staan. De lange Volendammer bleef koel en schoot de bal door de benen van Telgenkamp binnen. De tweede maal was het juist Henk Veerman die het doelpunt voorbereide. Na dom balverlies van Hilal Ben Moussa kon hij de bal rustig meenemen tot het strafschopgebied, waar hij Nygren aanspeelde. De debutant dribbelde vervolgens even om de ruimte te vinden, waarmee hij tegen de verhoudingen in de 2-0 binnenschoot.

FC Emmen leek even aangedaan door deze plotselinge achterstand en liet het spel in deze fase aan de thuisploeg. Dit was echter van korte duur, want al snel ontstonden er weer mogelijkheden voor de Drenthenaren, maar de Heerenveen-verdediging in de weg. Bovendien zorgde de hernieuwde aanvallende wilskracht ervoor dat FC Emmen zichzelf in de kaart speelde; SC Heerenveen kon snel omschakelen, wat tot tweemaal toe bijna leidde tot een definitieve beslissing.

Uiteindelijk leek de beslissing wel te vallen aan het begin van de tweede helft. Niet in de vorm van een doelpunt, maar in de vorm van een rode kaart. Nadat Simon Tibbling in minuut 46 zijn eerste gele kaart getoond kreeg, beging hij slechts enkele minuten later een erg domme overtreding op Joey Veerman, waardoor de Zweedse middenvelder moest inrukken. Opnieuw was dit een discutabele beslissing van de scheidsrechter, maar omdat er slechts een gele kaart gegeven werd, was er voor de VAR geen mogelijkheid om in te grijpen.

Na deze rode kaart was het SC Heerenveen dat het spel moest gaan maken. Dit deed de thuisploeg wel, maar erg overtuigend was het lange tijd niet. De bal ging vaak rond op het middenveld, en het strafschopgebied werd slechts mondjesmaat bereikt. FC Emmen probeerde het soms met een counter, maar bij hen leek de hoop, en daarmee ook de energie, verdwenen.

Uiteindelijk duurde het voor de 75e minuut totdat de thuisploeg de 3-0 maakte, en daarmee de wedstrijd in alle facetten in het slot gooide. Na een spelhervatting besloot Mitchell van Bergen vanuit de tweede lijn een schot te wagen. Kongolo veranderde het schot met de hak, waardoor Telgenkamp volstrekt kansloos was. De storm bleef aanhouden en even later was het Henk Veerman die de Emmen-keeper in de korte hoek klopte en zo de 4-0 aantekende.

Dat was echter niet het einde voor de lijdensweg voor FC Emmen, want net zoals twee weken geleden pakte de uitploeg twee rode kaarten. Laursen was degene die van het veld moest, nadat hij Veerman hard raakte. Daarna was de wedstrijd zeker gespeeld en leken beide ploegen wel content met de uitslag. Daarmee blijft SC Heerenveen staan in de subtop, terwijl FC Emmen een paar lastige weken ingaat met een pijnlijke nederlaag.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Erwin Mulder 5; Lucas Woudenberg 5,5, Pawel Bochniewicz 5,5, Jan Paul van Hecke 5,5 (72. Ibrahim Dresevic -), Sherel Floranus 6; Joey Veerman 6,5 (88. Rami Hajal -), Oliver Batista Meier 5,5 (72. Sieben Dewaele -), Rodney Kongolo 6; Mitchell van Bergen 6,5 (88. Ulysses Llanez -), Henk Veerman 7, Benjamin Nygren 6 (80. Couhaib Driouech -).

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 5; Caner Cavlan 5,5, Nick Bakker 5, Miguel Araujo 5, Glenn Bijl 5; Sergio Peña 5,5, Simon Tibbling 4, Hilal Ben Moussa 5 (79. Keziah Veendorp -), Michael Chacón 5, Nikolai Laursen 5; Michael de Leeuw 6,5 (75. Lentini Caciano -).

Man of the match: Henk Veerman
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 november 2020

  2. vrijdag 27 november 2020