FC Emmen
0 – 0
Ajax

Ajax boekt grootste Eredivisie-zege ooit tegen VVV: 0-13 (!)

Ajax boekt grootste Eredivisie-zege ooit tegen VVV: 0-13 (!)

24 oktober 2020 – Ajax heeft de Champions League-kater weten weg te spoelen door de grootste zege uit de Eredivisie ooit te boeken. Het eigen record uit 1972 (12-1 tegen Vitesse) werd gebroken tegen VVV door met 0-13 te winnen. Lassina Traore was met vijf goals en drie assists de gevierde man. Ook Jurgen Ekkelenkamp, Dusan Tadic en Antony blonken uit.Om de fysieke belasting van het spelersmateriaal enigszins te beperken, begon de ploeg uit de hoofdstad met Sean Klaiber, Ekkelenkamp en Traore in de basis. VVV kondigde op de wedstrijddag nog een Corona-geval aan, waardoor Joshua John voorlopig niet inzetbaar is. Ondanks de wijzigingen aan Ajax-zijde, stuurden zij de tegenstander in de eerste helft volledig van het kastje naar de muur. Vanaf minuut één waren de grote kansen voor de uitploeg. Kort voor het eerste doelpunt raakte Ryan Gravenberch met een kopbal nog de paal, maar een minuut later werd een voorzet wel tot doelpunt gepromoveerd. Nicolas Tagliafico legde de bal terug met het hoofd op Traore, die de bal richting de verre hoek knikte en Ekkelenkamp gaf het laatste tikje.

Vier minuten later kon Traore naast zijn assist ook nog een doelpunt bijschrijven toen hij een afgemeten voorzet van Antony onder doelman Delano van Crooij door kopte. Zijn doelpuntenobsessie was daarmee echter nog niet bedaard, want met een ruim halfuur op de klok tekende de man uit Burkina Faso ook nog voor de 0-3. Tagliafico werd weggestoken door Tadic en Traore kon de voorzet van de Argentijn simpel binnenlopen. Net voor rust mocht de uitstekend spelende Tadic ook zelf een doelpuntje meepikken na een slim overstapje van Jurgen Ekkelenkamp. Vanuit de draai wist hij de doelman te verschalken.

Alsof VVV het met elf man al niet lastig genoeg had, maakte Christian Kum net na rust een bikkelharde overtreding. Met de noppen vooruit raakte hij de buik van Antony en dus kon hij douchen. Dat was voor Ajax reden genoeg om het tempo iets op te schroeven en dus volgden de goals zich in rap tempo op. Lassina Traore completeerde zijn hattrick nadat Delano van Crooij het schot van Antony niet goed verwerkte. Een minuut later kon hij opnieuw scoren na een fout van Arjan Swinkels, maar gunde hij de goal aan Antony. Vervolgens duurde het twee minuten voordat Jurgen Ekkelenkamp de 0-7 op het scorebord zette. Met het hoofd werkte hij het leder vanuit de voorzet van Gravenberch tegen de touwen. Een fraaie combinatie tussen Daley Blind en Traore zorgde weer twee minuten later voor een volgend doelpunt. De centrale verdediger schoot van randje zestien in de hoek.

Inmiddels was Ajax op weg naar een historische zege en ook de 0-9 liet niet lang op zich wachten. Het vierde doelpunt van Lassina Traore werd ingeleid door wederom een goede voorzet van Antony. Erik ten Hag bracht vervolgens onder andere Klaas-Jan Huntelaar binnen de lijnen en hij deed er nog een schepje bovenop. Vanuit een penalty maakte hij de 0-10 en niet veel later gleed hij een voorgetrokken bal van Ekkelenkamp binnen. Ook Lisandro Martinez wist nog een doelpunt te maken als invaller. Zijn schot van afstand viel ook nog binnen.

De man of the match Traore besliste de eindstand uiteindelijk op 0-13 op aangeven van Zakaria Labyad. Hierdoor kan Ajax dus met een uitstekend gevoel richting komende dinsdag, waar ze dus Atalanta Bergamo treffen in de Champions League. Bij VVV-Venlo is het een uitslag om snel te vergeten, al zal dat naar alle waarschijnlijkheid onmogelijk zijn.

Opstellingen en beoordelingen*:

VVV-Venlo: Delano van Crooij 5; Lukas Schmitz 2, Arjan Swinkels 2, Christian Kum 2, Tobias Pachonik 4; Zinedine Machach 3,5 (45. Simon Janssen 4), Danny Post 4 (45. Yahcuroo Roemer 3,5), Evert Linthorst 4 (69. Stan van Dijck 4,5); Torino Hunte 3 (62. Roy Gelmi 3), Georgios Giakoumakis 4 (79.Wassim Essanoussi -), Vito van Crooij 3.

Ajax: André Onana 6; Nicolas Tagliafico 7 (45. Lisandro Martinez 7), Daley Blind 7 (70. Edson Alvarez -), Perr Schuurs 7, Sean Klaiber 7; Ryan Gravenberch 8 (70. Klaas-Jan Huntelaar -), Davy Klaassen 7,5; Dusan Tadic 8,5 (45. Quincy Promes 6), Jurgen Ekkelenkamp 9, Antony 9 (70. Zakaria Labyad -); Lassina Traoré 9,5.

Man of the match: Lassina Traore
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 november 2020

  2. vrijdag 27 november 2020