KNVB: profvoetbal kan zelfs doorgaan bij een totale lockdown

KNVB: profvoetbal kan zelfs doorgaan bij een totale lockdown

24 oktober 2020 – Mocht het kabinet nog strengere maatregelen nemen om de pandemie de kop in te drukken, dan kan het profvoetbal doorgaan. Dat stelt manager competitiezaken Jan Bluyssen in een interview met De Telegraaf. "Zelfs bij een totale lockdown zou de voetbalbubbel door kunnen gaan. Spelen zonder publiek en trainen onder controle kunnen we ook in een totale lockdown doen."Nederland zit middenin de tweede coronagolf. Vrijdag werd voor het eerst 10.000 besmettingen gemeld. Premier Mark Rutte vertelde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de hoge besmettingscijfers hem zorgen baren, maar een totale lockdown komt er nog niet. Mocht die er in de toekomst alsnog komen, dan is het voetbal daar klaar voor. "We zullen dan wellicht het binnen zijn nog meer beperken bij de clubs door iedereen thuis te laten douchen en eten, maar verder is alles aanwezig om door te gaan", aldus Bluyssen.

De manager competitiezaken stipt aan dat de medische begeleiding optimaal is en dat door het voortdurende testen direct gesignaleerd kan worden als er ergens wat aan de hand is. "Door al die maatregelen twijfel ik er niet aan dat het superveilig is om door te voetballen. Maar dat is niet het enige. In zo'n situatie zou iedereen nog meer dan nu het geval is thuis moeten zitten. Wij zijn als betaald voetbal bij machte om een grote groep mensen, een groep van 4,3 miljoen voetbalfans, nog wat te geven om over te praten en plezier mee te hebben. Dat is óók de functie van het voetbal. Daarmee zijn we een klein onderdeeltje van perspectief en vertier dat nog wel kan."

In het betaald voetbal hebben al diverse corona-uitbraken plaatsgevonden. Zo werden AZ en NAC Breda zwaar getroffen door het virus. "Dit zit volledig in het scenario zoals wij dat deze zomer hadden bedacht. Het virus is gewoon niet te stoppen. De clubs hebben het wel goed voor elkaar. Daar is echt de scherpte om het goed te organiseren. Maar de spelers gaan ook naar huis. Daar treffen ze vrouw en kinderen. Of ze moeten naar de supermarkt om eten te halen. Positieve gevallen zijn daarom niet volledig te voorkomen."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 5 december 2020

  2. vrijdag 4 december 2020