Geplaagd AZ zorgt voor enorme stunt en wint op bezoek bij Napoli

Geplaagd AZ zorgt voor enorme stunt en wint op bezoek bij Napoli

22 oktober 2020 – AZ heeft voor een gigantische verrassing gezorgd door in de Europa League met 0-1 van Napoli te winnen. De door corona geplaagde Alkmaarders gingen de op papier lastige uitwedstrijd als duidelijke underdog in, maar profiteerden optimaal van die positie. Na een klein uur voetballen zorgde Dani de Wit voor een verrassende voorsprong. Napoli deed de ploeg van trainer Arne Slot vervolgens lang buigen, maar barsten deden de bezoekers nooit.De Alkaarders troffen in de ouverture van hun Europese seizoen direct de op papier sterkste tegenstander uit Poule F. Daar kwam nog bij dat trainer Arne Slot flink had moeten puzzelen met zijn opstelling, nadat de selectie eerder in de week te kampen had gekregen met een corona-uitbraak, die maar liefst dertien selectiespelers positief deed testen. Slechts negentien spelers waren er derhalve beschikbaar voor de midweekse trip naar Napels. Onder anderen Myron Boadu, Jordy Clasie, Ron Vlaar en Timo Letschert moesten in Alkmaar achter blijven. De opstelling van Slot was desondanks respectabel te noemen, waardoor het in de Eredivisie wat geknakte zelfvertrouwen van de Alkmaarders in het San Paolo Stadion wellicht enigszins worden opgekrikt.

Verrassend was het evenwel niet dat Napoli veelvuldig de bal had. De Italianen speelden geduldig de bal rond en zochten aanvankelijk via Matteo Politano op de rechterflank naar aanvallende impulsen. Ook over de as van het veld was het enkele malen oppassen geblazen voor AZ, want de rappe tandem Dries Mertens – Chucky Lozano combineerde zich regelmatig pijlsnel richting het doel van Marco Bizot. Dan was daar ook nog spits Victor Osimhen, die zich erg gretig toonde. Toch duurde het even voordat de Napolitanen hun bezoekers aan het wankelen konden brengen. Het was namelijk oud-PSV'er Dries Mertens die pas na ruim een half uur voetballen de grootste kans van de eerste helft mocht noteren. De Belg werd na een snelle uitbraak in stelling gebracht door Osimhen en schoot maar nét naast.

AZ had op haar beurt ook enkele speldenprikken uitgedeeld, waarbij een schot voorlangs van Yukinari Sugawara het dichtst bij een doelkans kwam. De Alkmaarders waren in balbezit echter ook behoorlijk slordig, waardoor de 0-0 ruststand voor Slot alles overwegende als een opluchting zal hebben gevoeld. Anderzijds hield het knap stand tegen de ploeg die afgelopen weekend in één helft vier goals maakte tegen Atalanta Bergamo 

Napoli voelde wel aan dat het AZ de baas was geweest en wilde in de tweede helft snel toeslaan. Toch kon de ploeg van Gattuso net als voor rust niet echt een vuist maken. Zo was Lozano wat ongelukkig in zijn aanvallende acties en kopte Kalidou Koulibaly de bal uit een hoekschop ruimschoots over. Dat leidde ertoe dat de eerste goed uitgespeelde aanval van AZ direct ook een treffer opleverde. Sugawara gaf mee aan Fredrik Midtsjø, die de achterlijn haalde en terug legde op de wachtende Dani de Wit. De gelegenheidsspits draaide zichzelf goed vrij en passeerde doelman Alex Meret met een prima schot: 0-1.

Een onverwachte opsteker gezien de verhoudingen op het veld, maar het gaf AZ wel wat kleur op de wangen. Dat werd nog versterkt door het feit dat Napoli-trainer Gennaro Gattuso tot twee keer toe een dubbele wissel doorvoerde. Toch veranderden de verhoudingen op het veld niet. Dat vond AZ met een voorsprong op zak echter een stuk minder vervelend, zeker ook omdat Napoli aanvallend maar bleef tegenvallen. De Italianen probeerden met opportunistisch spel om in de laatste fase alsnog een resultaat te forceren, maar kregen AZ - dat ditmaal de voorsprong wél vasthield - maar niet aan het wankelen. Zo werd het bezoek aan Zuid-Italië een opsteker van formaat voor een ploeg die toch de nodige tikken te verwerken had gehad de afgelopen weken.

Opstelling en beoordelingen AZ:*

Opstelling AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 6.5, Pantelis Hatzidiakos 7, Bruno Martins Indi 7, Owen Wijndal 6,5; Fredrik Midtsjø (87. Ramon Leeuwin -), Calvin Stengs 6.5, Teun Koopmeiners 7.5; Yukinari Sugawara 7, Dani de Wit 7.5, Jesper Karlsson 7.5 (87. Albert Gudmundsson -)

Man of the Match: Dani de Wit
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 25 november 2020